Meerdere verdachten van de drugsmoord in Bergen aan Zee wisten de afgelopen twee jaar op een zeker moment te ontkomen aan justitie. Maandag bleek een verdachte illegaal te zijn afgereisd naar Noord-Macedonië en daar te zijn vermoord. Een ander misleidde de politie met een vals paspoort en vertrok naar Irak. En weer een ander is nu nog steeds voortvluchtig.

In februari 2021 zijn er op klaarlichte dag wildwest-taferelen bij de strandopgang van Bergen aan Zee. Een criminele bende probeert een Colombiaan te ontvoeren uit wraak voor een vermeende ripdeal met nepcocaïne. In de worsteling worden schoten gelost, de man wordt geraakt en sterft later, voor de ogen van veel Bergenaren, op straat. De vermeende kidnappers slaan met hun wapens in meerdere auto's op de vlucht.

Enkele weken daarna wordt in Nederland een eerste verdachte gearresteerd, schrijft mediapartner NH Nieuws. Maar inmiddels heeft de politie dan ook informatie dat er criminelen zitten ondergedoken in Spanje. De autoriteiten daar zetten in maart in de provincie Málaga een verdachte aan de kant van de weg. Twee inzittenden, waaronder Enes I. uit Noord-Macedonië, worden gearresteerd en later aan Nederland overgeleverd. Een derde inzittende laat zijn paspoort zien en hoeft niet mee met de Spaanse politie.

Later blijkt dit een vals paspoort te zijn en wordt de man wel degelijk door justitie als verdachte van de schietpartij in Bergen gezien. En zo glipt de man, het gaat hier om Karwan H., tussen hun vingers door. En hoewel H. vanaf dat moment als voortvluchtige staat gesignaleerd, weet hij op de een of andere manier toch af te reizen naar zijn thuisland Irak.

Dinsdag begint het megaproces over de drugsmoord in Bergen aan Zee. Het zal ongeveer zeven dagen duren, verdeeld over een paar weken. De feiten worden besproken, net als de persoonlijke omstandigheden van de verdachten.

Diezelfde Karwan H. blijkt in mei 2022 vanuit Irak weer terug naar Nederland te zijn gevlogen. Volgens een artikel van het NHD wordt hij op het vliegveld door de Koninklijke Marechaussee uit de rij gepikt. "Hij werd even vastgehouden toen ze zagen dat hij als voortvluchtige gesignaleerd stond, maar hij mocht gaan toen hij zei dat hij zich zou melden", is te lezen in de krant. H. vertrekt. Maar meldt zich vervolgens wel. De rechtbank beveelt vervolgens in juni zijn gevangenhouding: hij zit tot op de dag van vandaag in voorlopige hechtenis.

Ondertussen zit Enes I. na zijn arrestatie in Spanje al tien maanden in hechtenis. In januari wordt hij door de rechtbank Noord-Holland geschorst, mede omdat er nog geen zicht is op een inhoudelijke zitting van de zaak over de drugsmoord in Bergen aan Zee. Er zitten wel voorwaarden aan zijn vrijlating: hij moet zijn paspoort en andere reisdocumenten op zijn naam inleveren en in Nederland verblijven op een adres dat bekend is bij justitie. Kortom: hij mag niet reizen naar het buitenland.

Maar, vorige week maandag 6 maart in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, komen in een shishabar vier schutters binnen, naar verluidt in politie-uniformen en met automatische wapens. Ze 'faken' een inval en zoeken naar specifieke personen, schrijven lokale media. Ze openen het vuur. Het wordt een bloedbad: er vallen zes gewonden en twee mannen zijn doodgeschoten. Één is verdachte Enes I. Ondanks het inleveren van zijn papieren is hij dus toch naar zijn thuisland gereisd. Volgens berichtgeving zou op de achtergrond van de schietpartij een conflict tussen twee criminele groeperingen spelen.

Dinsdag begint dus het megaproces over de schietpartij in Bergen aan Zee en dan zal het Openbaar Ministerie (OM) vragen om I. in verband met zijn dood niet meer te vervolgen. Wie wel voor moeten komen zijn Bilal K., Aram K., Haik C. A., Marcin A., Marius M., Robertus W., Karwan H. Zij zijn allemaal eerder al onder voorwaarden geschorst, ook mede omdat zij al maandenlang vastzaten.

De laatste verdachte, Ardijan A., weet als enige van de mannen tot op de dag van vandaag uit handen van justitie te blijven. "Zijn strafzaak zal toch ter zitting worden behandeld", zegt het OM over hem. Allemaal worden ze verdacht van een poging tot ontvoering van de Colombiaan en van doodslag.
Pin It
Bekeken: 920x
https://ee.itk.ac.id/data/