Afgelopen vrijdag werd bekend dat het Bergense college PWN vergunning verleent voor het kappen van 16,2 hectare dennenbos bij Bergen aan Zee.  Niet iedereen is daar blij mee. "Als gastheer en hotelier ontvang ik al meer dan 30 jaar heel veel gasten. Velen fietsen door het gebied en roemen de schoonheid." Het zijn de woorden van Martin van Bourgonje, eigenaar van hotel en het met Michelinster bekroonde restaurant Merlet, in Schoorl.

We spraken Van Bourgonje tijdens de opname van de podcastserie 'Koffie voor 2'. Vol enthousiasme liet hij daar een filmpje zien van zijn fietstocht door het dennenbos. Met een treurige ondertoon vertelde hij Duinstreek Centraal dat PWN van plan is het bos te kappen (audiofragment).  Hoewel hij normaal gesproken niet activistisch is, vindt hij het van belang zich in te zetten voor het bos. Hij wilde dan ook graag zijn verhaal doen, toen het nieuws naar buiten kwam dat de gemeente de vergunning voor de kap van het bos aan PWN heeft verleend.

Volgens PWN is de kap van het bos noodzakelijk voor de kwaliteit van de duin. De aanvoer van zand en zout wordt momenteel namelijk geblokkeerd waardoor de duin aan de windluwe aan de oostkant van het bos snel achteruit gaat. Maar de vergunning kán geweigerd worden op basis van waarden voor recreatie en leefbaarheid en waarden van dorpsschoon en beeldbepalende waarden. Volgens het onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren bleken ook hier geen gronden te zijn voor weigering.

Maar daar is Van Bourgonje het niet mee eens. "Het bos heeft een grote toeristische waarde, waardoor het op grond van deze belangen vreemd is dat de vergunning is verstrekt." Zijn restaurant Merlet is volgens de MICHELIN Gids een gastronomisch hoogtepunt in de omgeving van Schoorl. Maar niet alleen door de unieke menukaart . "De omringende natuur wordt op een verbluffende manier naar binnen gehaald. U wordt hier betrokken in een uitermate boeiend verhaal", zo staat in de sterrengids. En dat verhaal wordt met de kap van het bos herschreven maar niet zo goed als het origineel, volgens Van Bourgonje.

"Het dennenbos is een hele mooie donkere laan. Bezoekers vinden het prachtig. Ook zelf is hij dol op het stukje Schoorlse natuur. "Ik fiets er als fietser veel doorheen en geniet er enorm van. Met de kap verliezen ze echt een highlight." Niet alleen zal de kap volgens de hotelier verlies van dorpsschoon zijn, ook zal het nadelige gevolgen hebben voor de recreatie. PWN zegt toe  dat het fietspad op de plaats van het te kappen deel van het bos toegankelijk zal blijven. "Het veel gebruikte fietspad zal met de kap van het bos alleen maar nog vaker onder stuiven ", legt Martin uit. "Dit gebeurt nu namelijk al."

De vergunning ligt nog ter inzage. In deze periode is het dus mogelijk bezwaar in te dienen. Aan van Bourgonje hoeven we niet te vragen of hij dit gaat doen, dat is duidelijk.
Pin It
Bekeken: 2497x
https://ee.itk.ac.id/data/