Deze maand treft Staatsbosbeheer weer voorbereidingen voor het kappen van een aantal bomen in de Schoorlse Duinen. Dat betekent dat er weer stippen in verschillende kleuren op bomen zullen verschijnen. Bomen met teveel schade zullen worden verwijderd, maar het is ook de bedoeling dat het bos een grotere diversiteit krijgt.

Ooit stonden er gemengde duinbossen langs de West-Europese kust, maar grootschalige houtkap maakte daar in de Noord-Hollandse duinen een eind aan. Er werden dennen voor terug geplant, en het bos breidt zich uit. Dit gaat ten koste van de diversiteit van het landschap, het groen en de dieren die in het gebied leven. Staatsbosbeheer wil de duinen terugbrengen in de vroegere staat. Dit staat niet alleen mooier, het bos is dan ook beter bestand tegen klimaatverandering, ziekten en brand.

Het aanbrengen van stippen heet 'blessen'. Vroeger werden bomen gemarkeerd door een langwerpig stukje schors weg te snijden. De vorm had wel wat weg van een bles van een paard. In de Schoorlse Duinen zullen drie verschillende kleuren worden gebruikt: geel betekent dit jaar kappen, oranje volgend jaar. Blauw betekent dat de boom met rust gelaten moet worden, omdat er een nest van vogels of bijvoorbeeld boommarters in zit.
Pin It
Bekeken: 754x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/