De gemeenten in regio Alkmaar hebben de jeugdhulp in regio laten doorlichten. Doel is om meer grip te krijgen op de kwaliteit en de kosten. Accountants- en advieskantoor Baker Tilly trof een 'algemeen positief beeld' en al zijn verbeteringen mogelijk, er werden geen 'zorgcowboys' of andere harde concrete misstanden aangetroffen. Het rapport leverde waardevolle handvatten op voor het stroomlijnen van de dienstverlening en het toezicht daarop.

Via het regionale programma Jeugd zijn onlangs langjarige contracten jeugdhulp 2023-2030 (met een optie tot 2033) afgesloten. Onderdeel van het inkoopproces was een kritische blik naar de randvoorwaarden en processen rondom de jeugdhulp, zowel intern als in relatie tot het zorglandschap. Baker Tilly onderzocht samen met de zorg- en hulpverleners de kwaliteit van hun diensten in de vorm van bedrijfsvoeringstoetsen, en dan specifiek de doelmatigheid en rechtmatigheid.

Het onderzoek bestond uit data-analyse van het berichtenverkeer en de jaarrekeningen en vervolgens een bedrijfsvoeringstoets voor twaalf zorgaanbieders. Naast dat er een beeld ontstond van de bedrijfsvoeringen, kwam er ook zicht op de wijze waarop de regio het toezicht en de contractuele afspraken vormgeeft. Contractmanagers en toezichthouders hebben waardevolle inzichten en handvatten gekregen als sterke basis voor de doorontwikkeling van effectief toezicht.

Het rapport gaf in het algemeen een positief beeld, maar legde wel een aantal verbeterpunten bloot bij de hulp- en zorgaanbieders bloot en bij de gemeenten. Deze waren niet het gevolg van onwil, aldus Baker Tilly. Vaak ging het om onduidelijke spelregels. Veel verbeterpunten zijn al meegenomen in de nieuwe contracten. Zo is een norm opgesteld voor registratie en declaratie van indirecte uren.

Het college van Dijk en Waard heeft in ieder geval al laten weten vertrouwen te hebben in de meerderheid van de zorgaanbieders in de regio. "Bij enkelen van hen zijn vraagstukken in de bedrijfsvoering gevonden, waardoor samen met deze aanbieders een verbetertraject wordt ingezet vanuit contractmanagement en toezicht."
Pin It
Bekeken: 2825x
https://ee.itk.ac.id/data/