Een stukje rib van de heilige Nicolaas van Myra, nu vooral bekend als Sinterklaas, is vorige week van de Abdij van Egmond overgebracht naar de Nicolaaskerk in Odijk. Zondag 4 december vond de plechtige onthulling plaats, tijdens een mis geleid door de hulpbisschop van Utrecht.

De Abdij in Egmond heeft over een grote collectie relikwieën, vooral stoffelijke resten van heiligen die eeuwen geleden leefden. Daaronder bevonden zich vier stukjes bot van Nicolaas van Myra (270 - 342 nC). Het reliek van de Heilige Nicolaas is in 1087 van Turkije naar Italië overgebracht en in datzelfde jaar heeft de abdij in Egmond-Binnen de stukjes bot kunnen bemachtigen.

Op 5 december 2021 gaf de abdij een stukje bot aan de Sint Nicolaaskerk aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam, ter gelegenheid van de viering van het Nicolaasjaar. De abdij deed niet moeilijk over het afstaan van nog een stukje toen Bert Staal, een bevlogen vrijwilliger van de Sint Nicolaas parochie in Odijk, hierom vroeg: "Ik heb begin januari een brief gestuurd en het duurde wel even voor ik antwoord kreeg, maar in april kreeg ik te horen dat de abdij ermee instemde", vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws.

Voor de abdij in Egmond is het niet echt een verlies, vindt Staal: "Die hebben nog stukjes over dus onze reliek zullen ze daar niet missen". Bovendien zal het relikwie volgens hem meer aandacht trekken in Odijk. "Het krijgt een prachtige plek in de Nicolaaskerk in Odijk en ik verwacht veel aanloop van mensen die door onze prachtige streek fietsen en dan ook nog even komen kijken naar het Sint-Nicolaas relikwie in onze kerk". (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 963x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/