Landschap Noord-Holland heeft 5 hectare grond gekocht in de Zuurvenspolder tussen Bergen en de N9. Dat deed de Heilooër stichting nadat Gerry Hurkmans en Raymond van Splunder uit Bergen met een plan kwamen om er een natuurgebied van te maken. Zij willen de bloemrijke weilanden omvormen tot rijke natuur met meer biodiversiteit, behoud van het unieke karakter en met passende recreatiemogelijkheden.

De Zuurvenspolder is een gebied van zo’n 137 hectare waar de oude polderstructuur nog bestaat. Er leven bijzondere dier- en plantensoorten, waaronder de ijsvogel en de beschermde rugstreeppad. Hurkmans en Van Splunder willen de poldernatuur verrijken en 'voor eeuwig' behouden: “We willen graag meer ruimte bieden in de polder aan biodiversiteit door bloemrijke, vochtige hooilanden te creëren en droog kruidenrijk grasland aan te leggen. Mensen kunnen hier nu al heerlijk wandelen en van de natuur genieten. Dat wordt straks nog mooier”.

Het tweetal benaderde Landschap Noord-Holland om te helpen met het maken van een toekomstplan, waar ook andere omwonenden, agrariërs en de lokale politiek bij worden betrokken. De stichting heeft de benodigde kennis en een  Natuurfonds, gekoppeld aan crowdfunding. Middels flyers en een informatiebijeenkomst werd de omgeving bij het plan betrokken. De reacties van omwonenden en de Bergense politiek waren positief en er kwamen veel ideeën naar voren, die meegenomen zijn in de planvorming. En nu is dus de benodigde grond gekocht.

De volgende stap is bij de provincie lobbyen voor toevoeging van het gebied aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en subsidie.
Pin It
Bekeken: 1387x
https://ee.itk.ac.id/data/