Door de beperkte regenval heerst er inmiddels droogte in delen van Nederland. Diverse waterschappen hebben de afgelopen dagen maatregelen genomen, maar in deze regio is dat volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nog niet nodig. "We maken ons nog geen zorgen, maar we zijn wel alert. Een goede bui kunnen we sowieso goed gebruiken."

"Deze zomer is wel wat droger dan andere zomers. We zitten nog niet op het niveau als de zomer van 2018, toen ging de droogte gepaard met hittegolven", vertelt Marco Cortel van HHNK tegen mediapartner NH Nieuws. "Het beeld in Nederland is nogal verschillend. Wij zitten hier veel lager en hebben veel meer water."

Als het weinig regent irrigeren agrariërs hun gewassen met water uit omliggende sloten. Bovendien verdwijnt er bij warm en zonnig weer veel water de lucht in. Op dit moment is dat volgens Cortel zo'n 3 millimeter per dag. Waterschappen compenseren het verlies door water over te hevelen vanuit grote wateren, zoals het IJsselmeer en het Markermeer. "Op 30 plekken kunnen we water doorvoeren. Zo houden we de sloten op peil en blijven ook de dijken in conditie."

Bij Rijkswaterstaat maakt men zich ook nog niet druk. In mei is het waterpeil van het IJsselmeer nog verhoogd met 5 centimeter door water vast te houden. "Maar dat is de komende dagen nog niet nodig", vertelt woordvoerder Dave de Jong als NH Nieuws hem vraagt of dat onderhand niet opnieuw moet gebeuren.

Trude Buysman, voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland, voorziet ook geen problemen maar waakt wel voor verzilting van de grond. De meeste planten en bloemen kunnen hogere zoutwaarden maar beperkt verdragen, en waterzuiveringen krijgen het lastiger. Voor het oosten van het land kan de IJssel worden geknepen, maar het waterpeil van het IJsselmeer maar niet te ver zakken en ook hier kan verzilting ontstaan. "We mogen namelijk alleen de bovenste 30 à 40 centimeter gebruiken, omdat anders de stabiliteit van de dijken in gevaar komt. Dan is de kans op een beregeningsverbod nog groter. Het is zoeken naar balans."

Die balans is vooral nu belangrijk voor boeren, zegt Buysman. "De prijzen liggen nu al laag, omdat supermarkten geen aankopen doen vanwege de voorspelde hitte. We zeggen altijd: vrouwen bloot, bloemkool in de sloot. We eten sla, hebben geen zin om te koken. De agrariër is de dupe, die kan zijn product niet kwijt. Een supermarkt moet het uiteindelijk weggooien als het te lang blijft liggen. Die spelen daar op in. Onderaan de streep is de agrariër dus de sjaak. De komende weken wordt het spannend."

Buysman hoopt net als Cortel op een 'goede donderbui'. "Als er veel water valt in Zuid-Duitsland, dan kunnen we de tekorten weer aanvullen."

In Nederland is er volgens het KNMI nog even geen verlossing. De temperaturen lopen flink op de komende dagen, en de kans wordt groot (80%) geacht dat het de rest van de maand 'overwegend droog' blijft. Volgende week woensdag en donderdag wordt bij elkaar rond 5 millimeter regenval voorspeld, maar dat is dus binnen twee dagen weer verdampt. (foto: Pixabay / AlkeMade)
Pin It
Bekeken: 3157x
https://ee.itk.ac.id/data/