De NS gaat als proef live camerabeelden volgen in treinen op trajecten waar het aantal overlastmeldingen plotseling toeneemt. Aanleiding is een aantal incidenten over een periode van twee maanden met seksueel grensoverschrijdend gedrag rond Hoorn. Vorige week pakte de politie, na beelden te hebben bekeken, een 24-jarige verdachte op in Hoorn en die inmiddels heeft bekend. De verdachte krijgt van de NS een verbod om zich in treinen en op NS-stations te begeven.

Op 23 mei werd een jonge vrouw 40 minuten lang ongewenst betast op weg van Amsterdam naar Alkmaar. In Alkmaar was het eindelijk voorbij en lichtte het 19-jarige slachtoffer NS-medewerkers in. Na politieonderzoek is op 30 mei een 40-jarige man uit Den Helder aangehouden. De politie wilde niet zeggen of de verdachte heeft bekend. Hij wacht zijn strafzaak in vrijheid af.

Voor zo ver bekend was het incident tussen Amsterdam en Alkmaar eenmalig. Zijn er plotseling vaker wantoestanden op een bepaald traject, gaat de NS dus over op live meekijken. Dit kan overigens nu alleen nog in de Sprinters Nieuwe Generatie. Het kan straks ook in de nieuwe Intercity's die zijn besteld.

NS gaat ook de Whatsapp Alert in de trein promoten met stickers van het whatsappnummer aan te brengen in de trein. Via 06-13181318 kunnen reizigers een ongewenste situatie in de trein melden, waarna de NS-meldkamer de conducteur en eventueel de politie kan inlichten. Dit nummer is sinds kort ook via de NS Reisplanner app te gebruiken. Bij nood, bel 112.

Eelco van Asch, NS-directeur Operatie en lid van de Raad van Bestuur:  "Reizen in de trein moet voor iedereen fijn zijn en dat is het meestal ook. Tegelijk: iedereen die dit meemaakt aarzelt de volgende keer dat zij met de trein reist. Mensen die hun handen niet thuis kunnen laten, moeten weten: ze worden gezien, ze worden gepakt en ze komen de trein niet meer in."

Op dit moment telt NS 6.500 toezichtcamera’s op stations en 3.500 in treinen. (foto: Fantaglobe11)
Pin It
Bekeken: 2731x
https://ee.itk.ac.id/data/