De gemeente Bergen heeft dankzij een subsidie van de provincie Noord-Holland een budget van 150.000 euro om in elke dorpskern meer samenwerking voor elkaar te krijgen met de plaatselijke ondernemers. Vertrekkend wethouder Erik Bekkering van Economische Zaken pleitte kort na de verkiezingen voor een 'Deltaplan' per dorpskern om te zorgen dat alle dorpen een vitale economie houden in de toekomst. Met de financiële steun van de provincie lijken die plannen er te kunnen komen.

 
Het is de bedoeling dat de ondersteunende maatregelen voor een groter draagvlak voor samenwerking tussen de ondernemers zorgen. De maatregelen moeten ook bijdragen aan een goede samenwerking tussen de gemeente en ondernemers, waarbij de ondernemersverenigingen een belangrijke rol spelen.
 
In de kernen Bergen, Egmond en Schoorl bestaan verschillende behoeftes voor ondersteuning, maar volgens de gemeente geldt voor alle drie dat ze een goed functionerende en samenwerkende ondernemersvereniging willen in de vorm van een Bedrijven Investeringszone (BIZ). Een BIZ is een gebied waar ondernemers samen investeren in de kwaliteit en ontwikkeling van hun bedrijfsomgeving. Bergen en Schoorl willen ook een BIZ, zoals in het centrum van Egmond aan Zee sinds anderhalf jaar bestaat. In Egmond zal het BIZ-bestuur het nieuwe budget gebruiken om professioneler te worden.
 
Wethouder Erik Bekkering gelooft dat de economie in de dorpen sterker kan worden door samenwerking: "Dit hebben we eerder al met succes gedaan door een bijdrage en samenwerkingsverband voor de toeristische promotie". De provincie heeft de bijdrage van 25.000 euro per dorpskern toegekend op voorwaarde dat de gemeente Bergen zelf hetzelfde bedrag in de pot zou stoppen. Volgens wethouder Bekkering is dat geregeld en hoeft daarvoor niet eerst naar de gemeenteraad te worden gestapt: "We spreiden het project over 2022 en 2023 en zo past de gemeentelijke bijdrage binnen het collegemandaat".
 
In maart vertelde vertrekkend wethouder Erik Bekkering in een podcast bij Duinstreek Centraal over zijn ervaringen als wethouder economische zaken en toerisme in de afgelopen drie jaar en over zijn visie waar een volgend college aandacht aan moet geven voor een gezond en vitaal ondernemersklimaat in de dorpskernen van de gemeente Bergen. Hij plette daarin voor een vijfjarig deltaplan per dorpskern. "Voordat de coronacrisis uitbrak was er veel meer aan de hand. De sluipmoordenaar voor onze lokale detailhandel is online met de binnenlandse en buitenlandse webwinkels. Tegelijkertijd zie je bij ons een sterke afhankelijkheid van toerisme. In de zomer is het drukker dan druk, maar het voor- en naseizoen kan langer. Het gaat om economische vitaliteit en attractiviteit om te zorgen dat we ondernemers inzicht geven hoe ze hun businessmodel kunnen aanpakken".
 
De podcast wordt nogmaals gepubliceerd bij dit artikel.

Pin It
Bekeken: 1811x
https://ee.itk.ac.id/data/