De Egmonder die ruim twee jaar geleden in een snackbar in Alkmaar de boel vervuilde door tafels en stoelen te besmeuren met knoflooksaus, heeft daarvoor maandag bij de rechter een boete gekregen van 150 euro.

De overtreding werd begaan in de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 februari 2020. De 20-jarige M.V. uit Egmond aan Zee was met een vriend wezen stappen in Alkmaar. Niet meer geheel nuchter waren ze daarna rond 4:30 uur naar een snackbar gegaan voor een vette hap. In een lollige bui pakte V. een fles knoflooksaus en spoot daarmee de letters LOL op een tafel. De saus belandde niet alleen op de tafel, maar ook op stoelen en op de grond. De lol was er wel een beetje vanaf toen een beveiliger ingreep en de politie erbij haalde. Die slingerde hem op de bon.

In de rechtbank gaf de Egmonder grif toe dat het een domme actie was. Volgens hem had hij meteen daarna zijn excuses gemaakt en bood hij aan om het allemaal schoon te maken. Dat had de de politie niet weerhouden om hem te verbaliseren. De schikking van justitie van 240 euro die hij later op de mat vond, had hij echter niet betaald. Hij wilde de zaak laten voorkomen, omdat hij het niet eens was met de aanklacht van straatschenderij. Volgens de Egmonder had hij zich daaraan toch niet schuldig gemaakt. De man was bovendien bang dat hij een strafblad zou krijgen door de aanvaring met justitie. Dat zou zijn toekomstplannen kunnen dwarsbomen om accountant te worden.

De Alkmaarse kantonrechter M. Allegro kon hem echter geruststellen. Er waren hem alleen lichte overtredingen ten laste gelegd, en die worden niet lang bewaard in het justitieel register.

De officier van justitie noemde het in zijn requisitoir een bijzonder feit. Het is volgens hem prima als je met een vriend de bloemetjes buiten zet, maar de plaatselijke horeca daarna lastigvallen is niet de bedoeling. De aanklager had zelf al trots een kop bedacht voor de publiciteit: 'Smeuïg verhaal'. Het Openbaar Ministerie verminderde de geëiste boete van de eerdere 240 euro per schikking naar 150 euro op de zitting, omdat er inmiddels al meer dan twee jaar was verstreken.

Kantonrechter Allegro nam dat over en veroordeelde de Egmonder tot die geldboete. De jongeman toonde zich tevreden met zoveel mededogen, zo constateerde de aanwezige rechtbankverslaggever van het NHD.
Pin It