"Het zijn de laatste loodjes", grapt Peter Horst van het drinkwaterbedrijf PWN over het monsterproject om alle loden leidingen in Noord-Holland op te sporen. Sinds november controleert het waterbedrijf ongeveer 1400 waterleidingen waarvan ze niet weten of ze van lood zijn of een ander materiaal. "Er zijn er nu acht gevonden en we denken er nog een of twee te vinden."

"Veel is bekend en staat in de database en van de 700.000 aansluitleidingen naar de huizen zijn er nu nog maar 40 onbekend", vertelt Horst aan mediapartner NH Nieuws. De leidingen die nog lood bevatten zullen zo snel mogelijk worden verwijderd en vervangen door kunststofbuizen. PWN moet de grond in; door heel Noord-Holland van Texel tot het Gooi, het gaat alleen om verbindingen die tussen de straat en de huizen liggen. Loden leidingen kunnen op den duur giftig zijn voor mensen die in verwachting zijn en voor kleine kinderen.

Twee jaar geleden zijn in Amsterdam-Noord veel loden leidingen gevonden. Deze zijn ondertussen bijna allemaal vervangen. PWN is al vanaf de jaren negentig bezig om alle leidingen te vervangen. In 2012 zijn alle leidingen vervangen waarvan de waterleverancier wist dat ze lood bevatte. Ondertussen waren er ook leidingen waarvan men niet wist uit wat voor materiaal het gemaakt was. Het Rijk heeft gevraagd om daar achter te komen en daar is PWN in november 2021 mee begonnen. Horst benadrukt dat er absoluut geen reden is om je nu zorgen te maken over het water. "Het is het meest gecontroleerde product."

PWN kijkt alleen naar de leidingen die buiten het huis liggen. Woningen van voor 1960 hebben soms nog loden leidingen. Maar dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaren zelf. Om zeker te weten of je zelf een loden leiding hebt raad PWN aan om eerst zelf te kijken bij de aansluiting en anders een test te doen bij het Waterlaboratorium. "Als mensen zich toch zorgen maken of twijfelen of het binnenwerk van lood is, dan bevelen we een test aan."
Pin It