"Als er nu weer zulke buien vallen dan gebeurt precies hetzelfde als vorig jaar." Agrariër Willem Valkering uit Egmond aan den Hoef heeft nog steeds geen calamiteitenplan van het waterschap gezien, en dat stemt hem somber. Exact een jaar geleden stonden zijn bollenvelden binnen anderhalf uur volledig onder water. Water dat hij drie dagen lang niet van zijn percelen kreeg. De verloren oogst kostte hem enkele tonnen.

Bollenboer Willem Valkering zit met zijn bedrijf dat hij samen met zijn broers runt, letterlijk in het laagste punt: de Egmondse Sammerpolder. Tijdens de extreme regenval midden juni vorig jaar was dat goed te merken. "Dit gebied ligt het diepst. Het werd een badkuip. En we konden het water nergens kwijt. De sloten stonden dagen lang vol."

Met man en macht is geprobeerd om het water van het land te krijgen. "De hele polder stond vol trekkers en pompen. Allemaal collega's en loonwerkers die te hulp schoten, zonder het ook maar te hoeven vragen. De saamhorigheid was groot."

"Maar hiernaast", zegt hij wijzend op het gemaal Sammerpolder aan de overkant van de sloot langs zijn land, "gebeurde niets." En dat irriteert Valkering. "Tegen zo'n clusterbui is niet veel te doen, maar je kan er wel op inspelen. Wij gingen 'voorpompen'. Het waterschap deed niks."

Na het noodweer vorig jaar beloofde het waterschap met een plan te komen om zulk extreem natuurgeweld het hoofd te bieden. "Zo'n drie weken terug hadden we nog een vergadering, en toen vroegen we maar weer naar het noodplan, maar dan komt er helemaal niks."

En dat stelt Valkering teleur, vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws. "We zijn inmiddels een jaar verder. Als het morgen weer gaat regenen gebeurt precies hetzelfde als vorig jaar. Er is totaal geen regie, er ligt geen plan en dat stoort mij. Ik weet ook dat het moeilijk is, maar dóe iets. Zeg ons hoe we moeten gaan pompen. Het water moet zo snel mogelijk de polder uit, zodat de schade beperkt blijft."

Volgens de bollenboer weet het waterschap precies waar de knelpunten zitten voor de polder. "Dat hebben we ze tijdens die vergadering nogmaals gezegd: een sluisje in Alkmaar en het boezemwater van de Egmondermeer moet verbonden worden met de Bergermeer."

"Dit is bekend en hoeft niet meer onderzocht te worden. Ga aan de slag om het te realiseren, maar het is praten, praten, praten." Zolang er geen aanpassingen komen in het waterbeheer blijft de laaggelegen Sammerpolder een risicogebied bij zulke megabuien.

Dat maakt niet dat Valkering het onverstandig vindt om er te boeren. "Het is hele goede grond. Alleen het water moet goed geregeld worden: goed naar de toekomst. We krijgen ander weer en dan moet je meeveranderen."

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zegt dat het gebied rondom de Egmondermeer wordt aangepakt. "Dit is een kwetsbaar gebied, dat weten we al heel lang", stelt Hoogheemraad Klazien Hartog. "We zijn al langer bezig. Maar een watersysteem omgooien is niet iets wat je van de één op de andere dag doet."

Ook heeft het waterschap het afgelopen jaar volop gesprekken gevoerd. Met onder meer de agrariërs, maar ook met de Veiligheidsregio met wie de samenwerking stroef verliep. "We moeten dit namelijk samen aanpakken, en niet los van elkaar dingen doen. Daarin gaan we ook de regie pakken. En die gesprekken verlopen goed."

Pin It
Bekeken: 1258x
https://ee.itk.ac.id/data/