De broedende kolonie grote sterns in natuurgebied De Putten bij Camperduin is in korte tijd compleet weggevaagd. Vogelgriep is de oorzaak. Natuurmonumenten, dat het gebied beheert, heeft dinsdag bijna 400 kadavers van sterns opgeruimd. Ook troffen medewerkers dinsdag circa 40 visdiefjes aan en een enkele meeuw. Alle kadavers worden in overleg met de gemeente Bergen afgevoerd en vernietigd omdat het virus zich anders makkelijk kan verspreiden, zo laat Natuurmonumenten weten.

De grote stern is een trekvogel die in grote kolonies aan de kust broedt. Er waren ongeveer 20.000 broedparen in Nederland. Bij De Petten op Texel was een van de grootste kolonies van Nederland met 7.000 broedparen. Ook die is geheel uitgeroeid door de vogelgriep. De vogels die het wisten te overleven, zijn waarschijnlijk naar andere leefgebieden getrokken, waar ze de ziekte verder verspreiden. Grote sterns broeden dicht op elkaar. Het virus slaat dus snel over.

Het is voor het eerst dat grote sterns vogelgriep krijgen, en ook voor het eerst dat de vogelgriep na de winter niet is verdwenen. Normaal komt de ziekte met de najaarstrek het land in en is het in het voorjaar weg. Dit virustype heeft zich zo gemuteerd dat het zich in het broedseizoen en in de zomer weet te handhaven.

Voor mensen is vogelgriep amper een bedreiging, die raken bijna nooit besmet met vogelgriep. Er zijn slechts enkele gevallen bekend van mensen die intensief contact hadden met zieke vogels. Daarom dragen de onderzoekers die dode vogels weghalen beschermende kleding. Virologen maken zich wel zorgen over mogelijke mutaties van het vogelgriepvirus. In het ergste geval zou het kunnen leiden tot een nieuwe pandemie.

Natuurmonumenten vindt dat het tijd wordt voor een publiekscampagne door de Rijksoverheid. Om mensen te waarschuwen geen dode of zieke vogels aan te raken, en ook hun honden erbij weg te houden.
Pin It
Bekeken: 1750x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/