De 11e Ronde van de Westfriese Omringdijk vindt plaats op zondag 3 juli. Vanaf de start- en finishlocaties in Alkmaar, Hoorn, Schagen, Medemblik en Enkhuizen kunnen toerfietsers prachtige routes van 50, 80 of 135 km afleggen. Vanzelfsprekend speelt de Westfriese Omringdijk - ook wel de GrΓ΄te Daikboekel genoemd - een hoofdrol. Het goede doel is dit jaar KWF Kankerbestrijding.

Voor de start kunnen deelnemers genieten van een β€˜bakkie’ en bijpraten met elkaar. In Alkmaar is het startpunt restaurant De Alkmaarse Poort aan de Omval (naast Ranzijn). Onderweg is te genieten van mooie uitzichten en bij de verschillende stempelposten van West-Friese lekkernijen zoals krentenmik en Enkhuizer koeken. "Hilsverskrikkeluk' genieten dus", aldus organisator Le Champion. "Bij de finish kan op de terrassen geproost worden op jouw prestatie van de dag. Speklauf of niet, het is toch altijd genieten als je weer klaar bent."

Eventmanager Jan Willem Mijderwijk: "De Ronde van de Westfriese Omringdijk vindt dit jaar voor de elfde keer plaats. Het is een bijzondere tocht vol historie, met culinaire en culturele stops. De Westfriese Omringdijk steekt op sommige plaatsen wel 5 tot 6 meter boven het landschap uit. De slingers in de dijk zijn ontstaan door doorbraken. Het kolkende water bij de doorbraak zorgde voor diepe wielen, waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd. Het is een skitterende beleving om hierover te fietsen. Dat het een populaire tocht is, blijkt wel aan het aantal inschrijvingen. We zien ieder jaar een stijgende lijn en dat is mooi om te zien!’"

De reguliere inschrijving sluit op 20 juni. Deelnemers kunnen een vrijwillige donatie doen aan het KWF. Meer info en aanmelden via rondevandewestfrieseomringdijk.nl.

Rond het jaar 1200 werd het huidige West-Β­Friesland omringd door de Zuiderzee en de alsmaar groter wordende meren. Dorpen en buurtschappen legden dijken aan, en door deze met elkaar te verbinden werd de Westfriese Omringdijk gevormd. Mettertijd ontstonden kwartieren en nog weer later werden namens de Graaf van Holland voorschriften opgesteld.

De Noorder en Zuider Rekerdijk zijn de alleroudste delen. Die lagen destijds buiten de stad Alkmaar, en waren aangelegd om het Geestmerambacht te beschermden tegen het water van de Rekere, een riviertje dat in de Zijpe uitkwam. De kronkels in de dijken zijn ontstaan door dijkdoorbraken. Er ontstonden diepe 'wielen' waar de dijk vervolgens omheen hersteld werd.

Eind 16e eeuw was Haarlem onbetwist de eerste stad van Kennemerland en het had zo op nationaal niveau de meeste invloed vanuit het gewest. Alkmaar profileerde zich daarom graag als de hoofdstad van West-Friesland, ook al lag het buiten de Omringdijk. Dat zorgde voor onmin, maar die hoofdrol werd nooit echt betwist. Het prestige dat Alkmaar in 1573 verkreeg door als eerste de Spanjaarden te weerstaan droeg daar enorm aan bij.

Pin It
Bekeken: 2836x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/