IVN Noord Kennemerland organiseert zondag 12 juni een voorjaarswandeling door de natuur van het Noordhollands Duinreservaat. Natuurgids Jos Bos vertrekt om 10:15 uur bij het parkeerterrein van de Uilenvangerweg en eindigt rond 12:00 uur bij De Schaapskooi aan de Zeeweg in Bergen. De wandeling duurt ruim 1,5 uur.

Het duingebied is ooit als stuivend land begonnen, werd later een jachtgebied en is nu vooral een waterzuiveringsterrein. Nieuwe inzichten laten soms het gebied veranderen. De gids neemt de groep mee langs mooie duinpoeltjes waar mogelijk kikkers, padden en onze rugstreeppad (een echte duinzandbewoner)Β te vinden zijn. Inmiddels zijn door een aantal mooie zomerse dagen allerlei vlinders actief. β€œVlinders zijn scherfjes uit de hemel” is een uitspraak van broeder Frans van de vlindertuin van de abdij van Egmond. Tijdens de wandeling vertelt Jos over vlinders als de Rozenblaadjes, het Zandoogje, het Hooibeestje en laat de allermooiste plekjes in de duinen zien. Ook komen de fazanten aan bod en wat hun relatie is met de duinhagedis.

Een prachtig gebied voor o.a. de duinhagedis, boompieper en andere vogels. Grote grazers zoals Schotse Hooglanders en konikpaarden doen het voorwerk voor kleine grazers bijv. konijnen waar vlinders weer hun voordeel mee doen. Een wandeling voor het hele gezin op 12 juni door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen.

De wandeling op 12 juni is uitsluitend voor mensen zonder verkoudheids- of coronaklachten die de bekende RIVM-richtlijnen respecteren. Deelname kost drie euro per persoon, exclusief verplichte PWN-duinkaart. Die kan vooraf online worden gekocht of bij de automaat bij het parkeerterrein. Kinderen en leden IVN/ KNNV neemt de gids gratis mee.
Pin It