Galerie De Kapberg bestaat in 2022 vijftig jaar. Nadat de speciale jubileumexpositie van werk van vrienden en vrijwilligers aan het begin van het jaar moest worden afgelast door corona, kan galerie de Kapberg nu wel weer publiek verwelkomen voor nieuwe exposities. De komende weken zijn er kleurige aquarellen en tekeningen te zien van Jaap Ploos van Amstel, houtsneden en beelden van Wendelien SchΓΆnfeld en van beeldhouwer Thijl Wijdeveld zijn er stenen en metalen beelden die je niet los kunt zien van de mens.

Jaap Ploos van Amstel (1926) was schilder, tekenaar, aquarellist en graficus. Zijn werk balanceert vaak tussen figuratie en abstractie. Als kunstenaar heeft hij altijd een actieve rol gehad in het Nederlandse kunstleven. Ploos van Amstel werkte vrijwel altijd in series. Die ontstonden uit een brede nieuwsgierigheid naar andere nieuwe mogelijkheden, vormen en variaties op een thema. Hij exposeerde vaker in de Kapberg, onder andere in 2015 met Pieter Borstlap en in 1996 met beeldhouwer Eric Claus. Jaap Ploos van Amstel overleed in mei van dit jaar. Hij laat bij ons prachtige aquarellen zien en tekeningen van dieren.

Thijl Wijdeveld is beeldhouwer. Hij groeide op in Amsterdam in een kunstzinnig milieu. Hij studeerde bij Piet Esser, Paul Gregoire en Willem den Ouden aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Thijl kan gezien worden als een klassiek moderne beeldhouwer die werkt in het verlengde van de traditie. De mens als behuizing van de ziel is het hoofdthema van zijn werk. Vaak bestaat het resultaat uit twee figuren die op diverse manieren te ensceneren zijn: ver van elkaar of dichtbij, nu eens afstandelijk dan weer intimiteit uitdrukkend.

Wendelien SchΓΆnfeld laat ons haar houtsneden zien en het lijken wel schilderijtjes. Houtsnede is een technisch moeilijke techniek. Voor elke kleur is een apart houtblok nodig, dus er is veel denkwerk nodig om een mooi resultaat te bereiken. Haar thema is heel verschillend: binnen of buiten, een straat of een gevel, het interieur van een kamer of het atelier. We zien ook kleine beeldjes aan de wand tussen haar houtsneden of op een sokkel.

Het werk is in de Kapberg te bewonderen tot en met 19 juni op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur. Het bekende adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Een sneak preview is te zien op de website.
Pin It