Op zaterdag 21 mei organiseert Natuurmonumenten een excursie door de Harger- en Pettemerpolder. Het staat bekend als unieke hangplek voor vogels. In het voorjaar broeden er veel kustvogels. In het najaar en de winter is het hun rustplaats en foerageerplek. Natuurmonumenten beheert het.

Er zijn twee plekken in de polder waar veel vogels zijn te vinden. Het bekendst zijn โ€˜de Puttenโ€™, de ondiepe watertjes in het midden van de polder. Maar ook โ€˜de Leieโ€™, de hoek in het noordwesten van de polder tegen Petten aan vinden vogels een fijne plek.

Broedvogels hebben veel last van vossen die op hun eieren en jongen afkomen. Vooral in de Leie zitten veel grondbroeders zoals kluut, scholekster en bontbekplevier die flinke verliezen lijden door vossen. Tegen de vossen heeft Natuurmonumenten in de Leie en De Putten een elektrisch vossenraster geplaatst. Dat staat in het broedseizoen rond de drukste broedgebieden en wordt erna weer weggehaald.

Vanuit de vogelkijkhut bij De Putten (loop vanaf de noordelijke parkeerplaats) kun je rustig turen naar de vogels op de eilandjes en in het water. De Leie is met een verrekijker te overzien vanaf het fietspad onderlangs de dijk.
De excursie door het gebied wordt nogmaals georganiseerd op zondag 26 juni.

De wandeling door de Harger- en Pettemerpolder begint om 10:00 uur en duurt ongeveer twee uur. De wandeling is 3,5 kilometer lang vanaf parkeerplaats De Putten bij de Hondsbosscheweg/ Kamperkade. Volwassenen betalen 10 euro, kinderen de helft. Leden van Natuurmonumenten krijgen 30% korting. Voor meer informatie en aanmelden is er de website van Natuurmonumenten.
Pin It