Sinds de komst van de oranje container in de gemeente Bergen voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD) in januari, is de hoeveelheid ingezameld PMD-afval spectaculair toegenomen. Daardoor wordt ook minder restafval aangeboden. Dit blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van afvalverwerker HVC.

HVC houdt nauwkeurig bij hoeveel er van welk type afval binnenkomt. In de gemeente Bergen werd de afgelopen maanden 212.000 kilogram PMD ingezameld: dat is twee├źnhalf keer zoveel ten opzichte van vorig jaar, toen inwoners nog geen container met oranje deksel bij het huis hadden staan. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid restafval met 27% af ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Minder restafval is volgens de gemeente beter voor het milieu en kan de kosten voor de afvalverwerking beperken. Vanaf 2024 gaan inwoners betalen per keer dat zij hun grijze container met restafval aanbieden. "Daarom is het extra belangrijk om nu alvast een goede start te maken met afval scheiden", stelt de gemeente Bergen.
Pin It