Overal in Nederland worden woensdag alle oorlogsslachtoffers herdacht die hebben gestreden voor vrijheid. Voor het eerst in twee jaar kan dit weer met de gebruikelijke ceremonies en toeschouwers. Het thema van de Nationale Herdenking is dit keer 'Vrijheid in verbondenheid'. Daarmee bedoelt het Nationaal Comité dat onze vrijheid 'onlosmakelijk is verbonden met de vrijheid van de ander'. "De oorlog in Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar vrijheid is en hoe belangrijk het is om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid en democratie te benadrukken", aldus het Comité.

In de Bergense Ruïnekerk wordt vanaf 18:30 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Er is muziek en jeugdambassadeurs van de Historische Vereniging houden een voordracht. Ook houdt burgemeester Lars Voskuil en vertelt Naomi Stern het verhaal van een Bergenaar.

De herdenkingsdienst duurt tot 19:30 uur. Daarna volgt de stille tocht van het terrein van de Ruïnekerk naar de militaire begraafplaats aan de Kerkedijk. Op de begraafplaats vindt de krans- en bloemlegging plaats.

In Egmond aan Zee is de herdenking in de Protestantse Kerk. In Egmond aan den Hoef wordt de herdenking gehouden in de Alacoque Kerk. De herdenking daar wordt muzikaal omlijst door muziekvereniging Lamoraal van Egmont. Tot slot vindt de herdenking in Egmond-Binnen plaats in de Abdijkerk, met medewerking van muziekvereniging Eensgezindheid. De herdenkingen beginnen om 19:00 uur en aansluitend worden kransen gelegd.

Voor Schoorl, Groet en Camperduin is woensdag om 19:00 uur een plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl bij de vier oorlogsgraven. Op het monument voor de weggevoerde joden wordt een steentje gelegd; een oud-Joods gebruik om overledenen te eren. Na de bijeenkomst start om 19:45 uur een stille tocht naar het Oorlogsmonument Zijpersluis. Bij het monument worden, na de 2 minuten stilte om 20:00 uur, kransen en bloemen gelegd.



De herdenking in Alkmaar wordt vanaf 19:00 uur live uitgezonden door Streekstad Centraal. Dit is op televisie te volgen via Ziggo kanaal 42 en KPN kanaal 1504. Ook is het live te streamen bij Streekstad Centraal en mediapartner NH Nieuws.

Pin It
Bekeken: 1445x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/