Een vergunning van de provincie Noord-Holland voor woningbouw in het gebied Delversduin in Egmond aan den Hoef is vrijdag door de rechtbank vernietigd. De rechtbank vindt dat de provincie de vergunning niet had mogen verlenen omdat daarbij stikstofregels zijn toegepast die in strijd zijn met de Europese Habitatrichtlijn. Daarmee zijn omwonenden die in beroep waren gegaan, in het gelijk gesteld.

De provinciale vergunning maakte de bouw van 163 woningen mogelijk op Delversduin. Het woningbouwproject had de vergunning nodig omdat het is gelegen naast zogenoemd Natura 2000-gebied, het beschermde ‘Noordhollands Duinreservaat’. Dat heeft ernstig te lijden onder de neerslag van stikstof. De Europese Habitatrichtlijn wil dergelijke natuurgebieden daartegen beschermen.

De provincie wilde de extra stifstof die de woningbouw op Delversduin oplevert, wegstrepen tegen de besparing van stikstofuitstoot die mogelijk ontstaat doordat de maximumsnelheid op snelwegen in Noord-Holland is verlaagd. Daartegen maakten enkele omwonenden bezwaar. Zij stelden dat het gebruikmaken van die 'stikstofruimte' niet garandeert dat woningbouw de natuurlijke kenmerken van het Duinreservaat niet zal aantasten. Daarin krijgen ze nu van de rechter gelijk. Volgens de rechter is het goed mogelijk dat alleen met aanvullende maatregelen de woningbouw geen gevolgen heeft voor het natuurgebied. Daarom heeft de rechtbank de vergunning vernietigd.
Pin It
Bekeken: 1741x
https://ee.itk.ac.id/data/