Theo van Eijk gaat aan de slag als formateur in Bergen. Hij is door de leidende partij Ons Dorp gevraagd 'om deze beslissende fase zo snel en zo realistisch mogelijk in goede banen te leiden', zo meldt een persbericht van Ons Dorp.

Van Eijk was na eerdere bestuurlijke problemen in 2019 al eens kwartiermaker in de gemeente Bergen, die onderzoek deed naar de integriteit van het bestuur in Bergen. Zijn bestuurlijke ervaring deed hij in het verleden op onder meer als (waarnemend) burgemeester in Medemblik, Hollands Kroon, Aalsmeer en Uitgeest en wethouder in Hoorn. Hij neemt het stokje over van Leontien Kompier, die als informateur de gesprekken voerde met de verschillende partijen in Bergen.

Het persbericht meldt dat vertegenwoordigers van de zeven partijen in Bergen op Goede Vrijdag een belangrijke stap hebben gezet als het gaat over hoe de nieuwe bestuurscultuur en het herstel van vertrouwen kunnen worden gerealiseerd. In deze gesprekken werd onder meer gesproken over de gewenste omgangsvormen, het depolitiseren van processen en over de Bergense waarden en normen. Ook is gesproken over de vraag hoe de inwoners en ondernemers betrokken worden bij de besluitvorming in de gemeente.

Ons Dorp mag het initiatief nemen voor de beslissende formatie. Leontien Kompier hoorde van de politieke partijen het vaakst de variant van Ons Dorp, Kies Lokaal, GroenLinks en VVD in een bestuurscoalitie, mogelijk aangevuld met meerdere partijen. Samen hebben die 15 van de 21 zetels. Als een nog bredere basis zou worden gewenst, wordt vaak D66 genoemd met hun twee zetels. PvdA (1 zetel) en CDA (drie zetels) komen ook ter sprake, maar lijken vooralsnog de minste kans te maken om een wethouder te moeten leveren voor een nieuw college van burgemeester en wethouders.

Van Eijk heeft de opdracht gekregen om te werken aan het ’meest bescheiden coalitieakkoord ooit': "Dus geen klassiek dichtgetimmerd uitputtend coalitieakkoord, maar een pragmatisch en realistisch akkoord op hoofdlijnen en het proces, mores en omgangsvormen. Met passende aandacht voor transparantie en intern en extern duidelijke uitlegbare procedures en besluitvorming. En waarbij uiteraard wel voldoende aandacht is voor de meest urgente kwesties en dossiers." Op die manier moet het akkoord de steun kunnen verwerven van zoveel mogelijk fracties.
Pin It
Bekeken: 1682x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/