De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil dat Gazprom zich zo snel mogelijk terugtrekt uit de gasopslag Bergermeer. De partij verwijt het Russische staatsbedrijf dat deze opslag deze winter “niet voor 90, maar slechts voor 30 procent gevuld” was. De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond onder meer over de leveringszekerheid van gas.

De gasprijzen in Europa stegen deze winter enorm. Dat was al ingegeven door angst voor tekorten, nog voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Er waren niet genoeg voorraden aangelegd en dat daadwerkelijke tekorten deze winter zijn uitgebleven, is vooral te danken aan het relatief milde weer.

De Bergermeer-gasopslag is de op één na grootste van Nederland. TAQA heeft Gazprom betrokken bij het beheer van het voormalige gasveld. In ruil voor de levering van het kussengas waarmee het gasveld op druk wordt gehouden mag Gazprom een deel van de resterende opslagcapaciteit benutten. Het heeft daar evenwel afgelopen najaar bijna geen gebruik van gemaakt om nieuw gas op te slaan.

PvdA-Kamerlid Joris Thijssen vermoedt boze opzet. “Het heeft er alle schijn van dat Poetin onze gasvoorraden opzettelijk verlaagd heeft, om zo de prijs op te drijven en zijn oorlogskas te spekken. Veel Nederlanders zitten daardoor nu in grote financiële problemen.”

Thijssen noemt het beheer van de gasreserves “een strategisch vraagstuk” dat het kabinet ten onrechte nog altijd aan de markt overlaat. Hij vindt dat de wereld is veranderd. “Wat mij betreft stoppen we zo snel mogelijk met Russisch gas én nemen we zelf weer de controle over onze gasopslag.”

Het kabinet ontvouwde vorige week plannen om ervoor te zorgen dat de voorraden beter op peil zijn aan het begin van de komende winter. Bedrijven als Gazprom moeten desnoods verplicht worden reserves aan te leggen, ook al zou dat bij het huidige prijsniveau niet aantrekkelijk zijn.

Pin It
Bekeken: 1559x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/