De hertelling van de uitgebrachte stemmen bij de gemeenteraadsverkiezing in Bergen levert geen andere uitslag op. De PvdA in Bergen had om een hertelling gevraagd, in de hoop dat de laatste restzetel die de VVD kreeg toebedeeld, mogelijk aan de sociaal-democraten zou toevallen. Het verschil tussen de PvdA en de VVD zou daarvoor veertien stemmen kleiner moeten zijn. Hoewel er de nodige verschillen aan het licht kwamen bij de hertelling, leidde dat niet tot een andere zetelverdeling in de Bergense gemeenteraad.

Dat betekent dat Partij Ons Dorp de komende vier jaar de grootste fractie in de Bergense gemeenteraad krijgt met vijf zetels. Daarna volgt Kies Lokaal met vier zetels. GroenLinks, VVD en CDA mogen alledrie drie raadsleden leveren. D66 krijgt een fractie met twee raadsleden en PvdA wordt de kleinste fractie met een raadslid.

Er werden dinsdag bij de hertelling in De Blinkerd vijf meer geldige stemmen geteld dan bij de eerste telling: 15495 versus 15490. In de eerste ronde waren daarvan 1693 stemmen bij volmacht uitgebracht. Bij de hertelling bleven er daarvan nog maar 1618 over. Er waren nog steeds 43 blanco stemmen en een stembiljet extra werd ongeldig verklaard: 36 versus 35 in de eerste ronde.

Partij Ons Dorp had bij de hertelling drie stemmen meer dan vrijdag, D66 twee. Kies Lokaal en VVD kregen bij de hertelling ieder een stem erbij. CDA en Jezus Leeft hadden vrijdag een stem teveel gekregen. PvdA en GroenLinks bleven bij de hertelling op hetzelfde stemmental steken: respectievelijk 1268 en 2100.

Binnen de lijsten bleken de getelde stemmen wel vaak op het verkeerde stapeltje te hebben gelegen. Bij de PvdA had Simon van Geldorp geen 8 stemmen, maar 17. Karin Kindt bleef steken op 70, waar het eerst 77 zouden zijn geweest. Jan Snijder dacht vrijdag nog 72 stemmen te hebben vergaard, maar dinsdag kwamen de tellers niet verder dan 57. Anita van der Stap, die na Snijder op de D66-lijst stond, had juist vijftien stemmen meer: 103 in plaats van 88 vrijdag. Bij GroenLinks sprong Gerda Jak van 20 naar 30 stemmen, maar dat ging ten koste van Aat Snaas, die een plaats hoger op de GroenLinks-lijst stond maar bij de teller dinsdag versprong van 28 naar 21 stemmen. Bij 57 kandidaten zat er verschil tussen het aantal stemmen bij de eerste en tweede telling. Meestal was het verschil drie of minder. Een verklaring voor de verschillen werd niet gegeven tijdens de zitting van het centraal stembureau.

Burgemeester Lars Voskuil bedankte de leden van de stembureaus hartelijk voor hun inzet, die zich allemaal tot het uiterste hadden ingezet voor een snel en betrouwbaar resultaat. "De hertelling toont aan dat er sprake was van een integer proces."

Woensdag moeten alle 21 gekozen raadsleden aangeven of ze de benoeming accepteren. Doet iemand op een lijst dat niet, dan komt de eerstvolgende op die lijst in aanmerking.
Pin It
Bekeken: 1671x
https://ee.itk.ac.id/data/