De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen worden dinsdag herteld in De Blinkerd in Schoorl. Het is nog onbekend wanneer het centraal stembureau de uitslag definitief kan vaststellen. Dat meldt de gemeente Bergen maandagavond.

Alle 15490 stemmen worden in De Blinkerd opnieuw geteld. De PvdA had om een hertelling gevraagd, omdat de sociaal-democraten slechts 14 stemmen tekort kwamen voor een restzetel. Het centraal stembureau heeft dit verzoek ingewilligd. “We twijfelen niet aan de zorgvuldigheid van het verkiezingsproces. We doen dit vanwege de integriteit van het verkiezingsproces en om de juistheid van de uitkomst te garanderen”, aldus burgemeester Lars Voskuil, voorzitter van het centraal stembureau.

Fractievoorzitter Peter van Huissteden vertelt aan mediapartner NH Nieuws dat het slechts enkele stemmen scheelt of de laatste restzetel naar de VVD of de PvdA gaat: "Wij hebben de berekening van de restzetels ook gemaakt, en daaruit bleek dat het verschil tussen een zetel voor de VVD en eentje voor de PvdA maar veertien stemmen is. Wij willen graag zeker weten dat er geen fouten zijn gemaakt." Omdat het verschil zo klein is, heeft hij een hertelling aangevraagd. "Het is het verschil tussen de komende vier jaar in mijn eentje in de raad, of het werk met zijn tweeën doen."

Hij vervolgt: "Als het verschil in stemmen vijftig of zestig was, was het voor ons anders geweest." Maar op zo'n verkiezingsavond wordt onder tijdsdruk geteld, zegt Van Huissteden. "Wij zouden het zonde vinden als blijkt dat daardoor fouten zijn gemaakt en dat wij anders kans op een extra zetel hadden." De PvdA'er benadrukt dat hij hiermee niets wil afdoen aan de uitslag: "Iedereen op het stembureau doet hartstikke zijn best. We willen niet de arbeid en energie die in het tellen gestoken is bagatelliseren en op het moment dat na hertelling de uitslag hetzelfde blijft, leggen wij ons daar natuurlijk bij neer."

VVD-fractievoorzitter Meis de Jongh heeft begrip voor de stap van de PvdA: "In hun plaats zou ik waarschijnlijk hetzelfde hebben gedaan." Ze ziet de uitslag met vertrouwen tegemoet. De hertelling is openbaar en kan door iedereen worden bijgewoond.
Pin It
Bekeken: 1725x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/