De nieuwe partij Ons Dorp is de grote winnaar geworden van de verkiezingen in Bergen. De lokale partij van oprichter Henk Borst en lijsttrekker Jan Houtenbos wordt meteen de grootste fractie met vijf zetels. Ook het CDA mag zich winnaar noemen. De partij van lijsttrekker Klaas Valkering gaat van twee naar drie zetels. Het zijn de voorlopige uitslagen. Definitieve cijfers worden maandag vastgesteld.

De verliezers zijn Kies Lokaal en GroenLinks, die allebei een zetel inleveren. Kies Lokaal bestaat straks uit vier fractieleden en GroenLinks uit drie. De VVD, die in 2019 werd uitgebreid van drie naar vijf zetels dankzij de overstap van Meis de Jongh en Kees van Leijen van Gemeentebelangen, komt weer terug op het oorspronkelijke zetelaantal van drie. PvdA en D66 houden waarschijnlijk hun huidige zetelaantal, respectievelijk een en twee zetels. Voor Jezus Leeft blijft er dan geen plek over in de herberg: die lijst haalde niet genoeg stemmen voor een raadszetel.

In percentages moest bijna elke bestaande fractie in de gemeenteraad inleveren, behalve CDA en PvdA. De VVD wist in 2018 nog 15,4% van de kiezers te verleiden om op deze partij te stemmen, in 2022 daalt dat naar 12,4%. D66 levert iets minder in en gaat van 9,5% in 2018 naar 8,9% in 2022. De PvdA boekt een lichte winst door van 7,2% steun onder de bevolking naar 8,1% te springen.

Ons Dorp bestaat uit een lijst met de zittende raadsleden Mariëlla van Kranenburg en Koos Bruin op verkiesbare plekken. Zij zijn waarschijnlijk samen met oud-wethouders Jan Houtenbos en Michiel van den Busken direct verkozen in de raad. De vijfde zetel wordt waarschijnlijk ingenomen door Ko Schilder uit Bergen, en als de partij een wethouder levert moet misschien ook rekening worden gehouden met de terugkeer van oud-VVD'er Laura Hoogendonk in de raad, maar dan namens Ons Dorp. Zij moeten de komende vier jaar zorgen voor 'het nieuwe geluid' dat door de partij tijdens de campagne is beloofd. Voorkeurstemmen voor bepaalde kandidaten op de lijst kunnen de samenstelling van de fractie nog door elkaar schudden.

De opkomst bij deze gemeenteraadsverkiezingen kwam uit op 61,7%. Dat is lager dan de 64,% uit 2018, maar nog wel fors hoger dan het provinciale opkomstcijfer van 46,9%.

De complete uitslag, met een hulpmiddel om mogelijke coalities samen te stellen, is hier terug te vinden.
Pin It