CDA-wethouder Klaas Valkering van de gemeente Bergen is vrijdag afgetreden. Aanleiding is een brief die donderdagavond in de gemeente Bergen werd verspreid op briefpapier van de gemeente Bergen, die hij ondertekende als wethouder. De brief bevatte een campagneboodschap van het CDA. Burgemeester Voskuil betitelde de brief vrijdag als een poging tot misleiding en nam de kwestie hoog op.

In een brief aan de burgemeester schrijft de afgetreden CDA-wethouder: ’Ik schrijf deze brief met pijn in mijn hart. Een door mijn partij verspreide brief heeft tot ophef geleid. Dat komt omdat ondanks het feit dat onderaan de brief duidelijk staat dat de brief betaald is door het CDA en er een aangepast gemeentelijk logo is gebruikt er mensen zijn die de brief verwarren met een gemeentelijke brief. De verwarring raakt aan het onafhankelijke karakter van de gemeente en mijn rol als wethouder. Ik neem dan ook mijn verantwoordelijkheid en leg per direct mijn functie als wethouder neer’. Burgemeester Voskuil heeft zijn ontslag namens de gemeenteraad aanvaard.

In een reactie op zijn ontslag schrijft het college van B&W dat zijn positie onhoudbaar was geworden door de verspreide brief. "Deze toonde te sterke gelijkenissen met een officiële brief van de gemeente. Het college betreurt deze gang van zaken. Het vertrek van een wethouder is niet goed voor de gemeente, niet goed voor het college en ook niet voor hem persoonlijk.” Het college laat weten dat de komende dagen wordt bekeken welke lopende zaken geen uitstel dulden en hoe zijn portefeuilles binnen het college worden waargenomen.

Afdelingsvoorzitter Jan Willem Labree vindt het 'verdrietig dat het allemaal zo moet gaan'. "In de eerste plaats blijft het een mens, die zich altijd met hart en ziel inzet voor de gemeente en voor de partij. Dan is het triest dat het zo moet aflopen", aldus Labree. Volgens hem is het de bedoeling dat Valkering lijsttrekker blijft voor het CDA in Bergen. Vrijdagmiddag is hij daardoor onbereikbaar voor commentaar aangezien hij een lijsttrekkersdebat bijwoont op het BSG in Bergen.
Pin It