Het Openbaar Ministerie neemt 'binnen afzienbare tijd' een afdoeningsbeslissing over het fraudeonderzoek dat door de politie werd opgestart nadat de BUCH aangifte deed tegen een ambtenaar van de BUCH en enkele ICT-bedrijven. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Haarlem na vragen van Duinstreek Centraal. Over enkele weken is er mogelijk al meer bekend.

In juni 2020 deed de directie van de ambtelijke werkorganisatie BUCH aangifte van fraude, nadat Hoffman Bedrijfsrecherche de vermoedens had onderzocht en een 700 pagina's dik rapport had afgeleverd. Daarin werd geconcludeerd dat fraude of persoonlijke verrijking niet kon worden vastgesteld, maar toch besloot de BUCH de betreffende medewerker op staande voet te ontslaan en aangifte te doen van fraude en valsheid in geschrifte.

Sindsdien hebben de ontslagen medewerker en de ICT-bedrijven nooit iets gehoord van politie of justitie, zo stelt Jeroen Camijn van Mijn-Camijn-IT, een van de ICT-bedrijven die beschuldigd werd van strafbare feiten. Daardoor werd zo langzamerhand betwijfeld of er werkelijk wel aangifte was gedaan. Die aangifte is inderdaad ontvangen en de politie heeft daarna een onderzoek opgestart, zo bevestigt nu de justitiewoordvoerder. Zij wil niet toelichten waarom de beschuldigde ICT'ers de afgelopen 21 maanden nooit zijn benaderd, verhoord of aangehouden door de politie: "Over de inhoud van dat onderzoek doen we, zoals gebruikelijk, geen mededelingen".

Een afdoeningsbeslissing van de officier van justitie houdt in dat de betrokkene te horen krijgt dat de zaak wordt geseponeerd, al dan niet onder bepaalde voorwaarden, of dat een verdachte wordt gedagvaard voor een rechtszaak, of een schikkingsvoorstel krijgt aangeboden. Het zou ook nog kunnen dat een straf door de officier van justitie wordt opgelegd, of dat deze opdracht geeft voor meer onderzoek. In deze zaak heeft de politie het blijkbaar niet nodig gevonden om de betrokkenen zelf te verhoren voordat de zaak werd doorgestuurd naar justitie om een conclusie te trekken.

Na de aangifte verloor de BUCH vier rechtszaken over de vermeende fraudezaak. De rechter hief als eerste de beslaglegging op de bankrekeningen van de ICT-bedrijven op. Het ontslag op staande voet bleek onterecht en de BUCH moest de medewerker bijna 90.000 euro overmaken. Een schadeclaim van tonnen van de BUCH werd afgewezen. Tegen de laatste uitspraak is de BUCH in hoger beroep gegaan. De ICT-bedrijven hebben aangekondigd een tegenclaim in te dienen, omdat ze vinden dat ze ten onrechte zijn beschuldigd en daardoor flinke schade hebben geleden.

Dinsdagavond zegde burgemeester Lars Voskuil in de gemeenteraad van Bergen toe dat de BUCH zelf onderzoek zou laten doen naar de hele gang van zaken, zoals de raad van Heiloo al had gevraagd. Daarmee trokken Kies Lokaal, CDA, D66 en GroenLinks een motie in waarin zo'n onderzoek werd verlangd.




Volgens de uitspraken van verschillende rechtbanken lijkt het er sterk op dat de BUCH Europese aanbestedingsregels bij ICT-projecten wilde omzeilen. Door de ICT-platformen van de vier gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo 'gelijk te trekken' en 'met elkaar te verbinden' kon er jaarlijks 2,6 miljoen euro worden bespaard, bijvoorbeeld op dubbele licenties voor software. Het project kostte 770.000 euro om ICT-specialisten langer in dienst te houden die al bekend waren met de ICT-systemen binnen de BUCH. De BUCH wilde geen Europese aanbesteding, omdat dat maanden zou duren en de specialisten die ze ervoor op het oog had, dan misschien wel ondertussen andere klussen hadden aangenomen. Het leidde tot een creatieve manier van opdracht verstrekken en factureren. Dat moest verbloemen dat de aanbestedingsregels voor overheden waren overtreden. Het project werd daarna goedgekeurd door de vier gemeenteraden en de vier gemeentesecretarissen van de BUCH. De besparing werd na aftrek van de kosten alvast ingeboekt in de meerjarenbegrotingen van de vier gemeenten. Nadat er wijzigingen waren in het management van de BUCH, ontstonden er twijfels over het project en de facturen. Al snel werden conclusies getrokken dat er mogelijk werd gefraudeerd. Hoffman Bedrijfsrecherche werd ingeschakeld en de sleutelfiguur binnen de BUCH werd op staande voet ontslagen. Bij het Openbaar Ministerie werd aangifte gedaan van fraude. Op rekeningen van de aannemer en onderaannemers werd beslag gelegd.

Bij de daaropvolgende rechtszaken wist de BUCH echter niets hard te maken. De ICT-specialisten konden hun kant van het verhaal echter wel onderbouwen met stukken. Daardoor wonnen zij in 2020 al meteen de rechtszaak tegen de beslaglegging op hun rekeningen. De ontslagen projectmedewerker won in 2020 ook zijn rechtszaak en moest van de rechter achterstallig loon en een flinke schadevergoeding krijgen. In hoger beroep kreeg de man zelfs nog een hogere schadevergoeding: 75.000 euro. Een schadevergoeding van een half miljoen die door de BUCH was geeist van de ICT-bedrijven, werd door de Haagse rechtbank afgewezen. De eisen van de BUCH waren zo slecht onderbouwd, dat de BUCH volgens de rechter het recht verspeelde om de gebreken in de bewijsvoering te herstellen. Tegen die uitspraak is de BUCH weer in hoger beroep gegaan.

Pin It
Bekeken: 2196x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/