De gemeente Bergen mag niet langer officiële bekendmakingen publiceren over vastgestelde bestemmingsplannen waarin wordt gesteld dat alleen mensen die eerder een zienswijze over het bestemmingsplan hebben ingediend, in beroep kunnen gaan bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de gemeente Bergen woensdag daarover op de vingers getikt. De gemeente Bergen heeft beterschap beloofd.

Raadslid Koos Bruin van Behoorlijk Bestuur Bergen had de publicaties aangekaart bij het Ministerie. Hij vroeg om vernietiging van de raadsbesluiten van de bestemmingsplannen, maar daar gaat de minister niet in mee. Ze neemt genoegen met de toezegging van de gemeente om het voortaan beter te doen.

Sinds begin vorig jaar heeft iedereen het recht om in beroep te gaan bij de Raad van State tegen een nieuw bestemmingsplan. Daarvoor werd dat recht beperkt tot mensen die eerder een zienswijze hadden ingediend over het plan. De verruiming is te danken aan een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, dat bepaalde dat de Nederlandse wetten de toegang tot de rechter teveel beperken. Die toegang moet er volgens het Verdrag van Aarhus zijn. In april bepaalde de Raad van State dat de uitspraak van het Europees Hof van Justitie door de Nederlandse overheid 'zeer ruimhartig' moest worden uitgelegd. Bij een groot aantal besluiten moeten alle inwoners voortaan toegang tot de rechter krijgen. De gemeente Bergen was het daar niet mee eens en meende dat er pas iets hoefde te veranderen als er een wetswijziging kwam. Daarom publiceert de gemeente Bergen in officiële bekendmakingen nog steeds dat niet iedereen naar de rechter mag.

Burgemeester Lars Voskuil werd bij zijn aantreden in september meteen aangesproken door raadslid Koos Bruin over deze kwestie, maar die liet zich door de ambtelijke organisatie overtuigen dat de gemeente het gelijk aan zijn zijde had. Daarna stapte Bruin naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Bruins Slot corrigeert nu de gemeente Bergen.

Uitgezocht moet nu worden bij welke bestemmingsplannen tussen april 2021 en nu een verkeerde tekst heeft gestaan bij de officiële bekendmaking. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is het niet eens met het raadslid Koos Bruin. Hij wilde dat die bestemmingsplannen nu allemaal ongeldig zouden worden verklaard.

 
Pin It
Bekeken: 2268x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/