Donderdag is de kaartverkoop gestart voor de grootse opera- en muziektheatervoorstelling Kaapdiegoeiekoop. De voorstelling wordt van 25 mei t/m 5 juni gespeeld bij Strandpaal 32 in Bergen aan Zee tijdens het Karavaan Festival. Achttien spelers trakteren het publiek op zang, dans, percussie, spel en gesproken in een bijzonder decor. Midden op het weidse strand met aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant de duinen van Bergen aan Zee worden 200 olievaten, containers en waterkanonnen in stelling gebracht. Het is de openingsvoorstelling van het Karavaan Festival. Na Karavaan reist de voorstelling alleen nog naar Oerol.

De makers willen met Kaapdiegoeiekoop wervelend en woest, in een indrukwekkend decor, het kapitalistisch monster bezingen dat de Westerse mens creëerde en het einde van een tijdperk waarin zij nog schaamteloos tevreden kon zijn. Op 26 mei (Hemelvaart) is de landelijke première.

Een reusachtige olietanker op volle zee. Aan boord een lucratieve lading: vervuilde olie, bestemd voor de Afrikaanse markt en een kapitein met een schoon geweten. Want geld is tenslotte geld. Wanneer de kapitein het voor hem onthutsende bericht bereikt dat zijn vrouw hun kindje verwacht, krijgen de toekomst en het welzijn van de aarde opeens een heel ander belang. In conflict met zijn gemoed stuurt hij aan op een onbewoond eiland om tot bezinning te komen, maar zijn schip loopt op de klippen en breekt doormidden. De kapitein spoelt aan, alleen en aan zijn lot overgelaten door zijn opdrachtgevers die hun handen toch al van hem aftrokken. Op het eiland wordt hij bezocht door waanideeën. Zijn demonen, zijn geliefden, de CEO’s en activisten, de olietankers en de filerijders. In een hallucinerende trip wordt hij overspoeld door het besef dat je verantwoordelijkheid eindeloos door kan schuiven naar een ander, zolang geld en gemak het winnen van moraal.

Tussen de brokstukken staat de kapitein uiteindelijk voor de onmogelijke vraag: trotseert hij de zee om zijn weg naar huis te vinden? Of kan hij beter met de weglekkende, stinkende olie in de golven verdwijnen?

Kaapdiegoeiekoop is een coproductie van Silbersee en Gouden Haas en zij werken hierin samen met Slagwerk Den Haag en Consensus Vocalis. Meer informatie en tickets op karavaan.nl
Pin It
Bekeken: 3767x
https://ee.itk.ac.id/data/