"Er is nooit aan mij gevraagd hoe het nou eigenlijk zit." Aan het woord is Jeroen Camijn, directeur van het bedrijf dat als hoofdaannemer het ICT-project moest realiseren waarmee de BUCH 12 miljoen euro zou gaan besparen. Maar het liep allemaal anders en de BUCH heeft inmiddels de nodige rechtszaken rond dit project verloren.

Het bedrijf van Camijn werd, sterk vereenvoudigd gesteld, ingehuurd om de ICT platformen van de vier gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo 'gelijk te trekken', te moderniseren en 'met elkaar te verbinden'. Het bedrijf had eerder al een omvangrijke operatie voor de gemeente Uitgeest naar alle tevredenheid afgerond en was zo in beeld gekomen als kandidaat voor het project.

Wettelijk gezien had de BUCH het project Europees moeten aanbesteden, maar om nog onduidelijke reden is dat niet gebeurd en werd het project opgeknipt in delen. "Er mochten eerst geen namen van ICT-specialisten op de facturen vermeld worden, maar later wilden ze dat juist weer wel. We moesten echt op een bepaalde manier factureren. Later kwamen daar juist vragen over", zo vertelt Camijn. "Het was een zooitje bij de afdeling inkoop."

"Op een gegeven moment werd de algemeen directeur vervangen en kwam er een nieuw hoofd bedrijfsvoering. Beiden zagen het project niet zitten en wilden het beëindigen. En toen kwamen vragen over bijvoorbeeld een factuur van 40 uur terwijl ik maar 20 uur op locatie was geweest. Alsof je alleen maar op locatie ICT-werk kunt doen. Vervolgens komen er aantijgingen over fraude en wordt beslag gelegd op mijn persoonlijke en zakelijke middelen en kan ik opeens mijn mensen niet betalen. Moet ik ze vertellen dat er geen geld is voor hun salaris. Dat doet verschrikkelijk veel pijn. Dat beslag heeft drie maanden geduurd."

Camijn, inmiddels actief voor de werkorganisatie Dijk en Waard, heeft besloten naar buiten te treden naar aanleiding van het handelen van de BUCH en gaat een schadevergoeding van twee miljoen eisen. Het steekt hem vooral dat er gesproken wordt van fraude. "Ik kreeg van ZZP'ers te horen dat ze voorlopig even geen zaken met me wilden doen tot alles opgelost was. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, we hebben daar ook zakelijk een flinke klap van gehad."

Enige vorm van fraude heeft het door de BUCH ingeschakelde Hoffman bedrijfsrecherche nooit aan kunnen tonen. Ondanks een rapport van 700 pagina's. Toch spande de BUCH een rechtszaak aan tegen het ICT bedrijf. En verloor deze. Waarop hoger beroep werd aangetekend. Inmiddels is door de BUCH meer dan een ton uitgegeven aan de rechtszaken rond het project.

Ook de voor het project verantwoordelijk ambtenaar werd op staande voet ontslagen vanwege vermoedens van fraude. De man spande een rechtszaak aan en won deze. De BUCH moest de man aan de hand van een door de rechtbank gedicteerde tekst rehabiliteren, waarop de BUCH via een stukje extra tekst probeerde toch de indruk te wekken gedeeltelijk gelijk te hebben. Dat leverde opnieuw een verloren rechtszaak en een extra schadevergoeding voor de ontslagen ambtenaar op.

Pin It
Bekeken: 2870x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/