Een aanvraag van de gemeente Bergen voor meer dan een half miljoen euro voor de herontwikkeling van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed afgewezen. De gemeente Bergen kreeg de afwijzing voor deelname aan de rijksregeling Erfgoed Deal dinsdag te horen.

De aanvraag bij de rijksdienst voor deelname aan de landelijke regeling was in januari gedaan. Het was grotendeels samengesteld door vrijwilligers van Stichting Historisch Egmond en Stichting Huys Egmont. Onder meer de permanente expositie in Huys Egmont had hiermee deels gefinancierd kunnen worden, maar ook gewenste aanpassingen in de omgeving.

De afwijzing van de aanvraag van 520.000 euro heeft te maken met de beperkte middelen in de regeling en betekent geen inhoudelijk oordeel over de herontwikkeling van het Slotkwartier, zo kreeg de gemeente Bergen te horen. Er was circa 2,2 miljoen euro beschikbaar en vanuit het hele land werden ruim 20 aanvragen ingediend. Zes tot zeven projecten maakten kans op toekenning. Bij de afwijzing gaf de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan dat het Slotkwartier een ‘prachtig project’ is waar de Rijksdienst ‘veel waardering’ voor heeft. De Rijksdienst heeft de gemeente Bergen daarom aangemoedigd bij de volgende ronde opnieuw mee te dingen. De deadline daarvoor is in september. Volgens wethouder Valkering kan een nieuwe aanmelding bij de regeling voorlopig niet worden voorbereid, doordat de raad nu een motie heeft aangenomen om een pas op de plaats te maken bij het Slotkwartier.

De wethouder vreest ook minstens een jaar vertraging bij het aanvragen van maximaal 500.000 euro subsidie voor de restauratie van de twee rijksmonumenten aan de Slotweg. Die aanvraag moet in de zomer worden ingediend bij de provincie, met als voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de restauratie dan al onherroepelijk is. Zonder verbouwingsplan kan geen vergunning worden aangevraagd en het verbouwingsplan vergt weer duidelijkheid over de nieuwe gebruikers.

De gemeente bevestigt dat de selectie van de nieuwe gebruikers al achter de rug is. Het College heeft alleen nog geen besluit genomen over het eindadvies van de beoordelingscommissie. "De beslissing over de gunning kan niet tot in het oneindige worden doorgeschoven", zo stelt de gemeente.

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat het college dinsdag wel heeft gesproken over het Slotkwartier, maar dat daarover voorlopig geen mededelingen worden gedaan: "Het college vindt het belangrijk om nu rust te brengen in het dossier. In de eerste week van maart komt het college met een reactie op die motie. We hopen daarvoor met de zeven stichtingen te hebben gesproken".
Pin It
Bekeken: 2123x
https://ee.itk.ac.id/data/