Op verschillende stranden aan de Noord-Hollandse kust zijn dinsdag kleine plakkerige bolletjes olie aangespoeld. Onder meer in IJmuiden, Egmond en Bergen zijn ze aangetroffen, zo meldt Rijkswaterstaat. Ondertussen spoelen er ook met olie besmeurde vogels aan.

De Kustwacht heeft per helikopter proberen uit te zoeken waar de olie vandaan komt, maar zonder resultaat. Ook satellietbeelden geven geen uitsluitsel. Vanuit de lucht is er geen grote olievlek te zien. Het gaat om stookolie, die is aangespoeld op de Noord-Hollandse stranden. "Het wordt nog heel moeilijk te herleiden waar de olie vandaan komt", aldus Remco de Korte, woordvoerder van Rijkswaterstaat. Of de botsing tussen de schepen Julietta D en olietanker Pechora Star, vorige week tijdens storm Corrie, een mogelijke oorzaak kan zijn, is volgens Rijkswaterstaat niet te concluderen, zo meldt NH Nieuws.

Zolang het om minder dan 5 kuub gaat, ruimt Rijkswaterstaat het niet op. Die opdracht komt dan bij de gemeenten te liggen. "We doen dat in goed overleg met de gemeenten. Er ligt nu niet een dusdanige hoeveelheid dat wij het gaan opruimen. Pas als het echt grootschalig wordt, is het onze taak. Je ziet nu ook dat op de ene plek wat meer ligt en op de andere plek weer een stuk minder", vertelt Remco de Korte van Rijkswaterstaat.

Inmiddels spoelen er ook vogels langs de kust aan, al dan niet besmeurd met olie. Stichting Olievogelopvang Nederland (SON-RESPONS), een organisatie die vogelopvangcentra ondersteunt bij grote incidenten, zoals bijvoorbeeld grote olielekkages op zee verwacht dat er de komende dagen nog wel meer besmeurde zeevogels zullen stranden langs de kust. "Het gaat om vogels die door het oppervlaktewater duiken naar voedsel en dan besmeurd raken. Door de olie verliest het verenpak zijn isolerende werking en daardoor raken de vogels onderkoeld en verzwakt."

Rijkswaterstaat kan moeilijk inschatten hoe de komende dagen gaan verlopen. "We houden het goed in de gaten en staan in nauw contact met de Kustwacht."
Pin It
Bekeken: 2030x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/