Het college van Bergen heeft vorige week de sloopvergunning afgegeven voor de Bakemaflat aan het Plein in het centrum van Bergen. Het gemeentebestuur hoopt nu dat de flat en de bedrijfspanden eronder snel gesloopt kunnen worden. De Stichting Behoud Bouwkunst Bergen (BBB) zal geen bezwaar meer maken tegen de vergunning, maar van de landelijke Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting Landelijk Ondersteuningsteam Sloopbedreigde Bouwwerken en Buurten (LOSB) van de Bergenaar André Thomsen kunnen wel bezwaarschriften en een beroepsprocedure tot aan de Raad van State worden verwacht, zo stelt BBB-voorzitter Wouter Hubers uit Bergen.

Gevraagd naar een toelichting op de vervolgstappen wil wethouder Klaas Valkering alleen een planning geven voor het scenario dat er geen bezwaarschriften worden ingediend: "Anders ga ik in op wat-als-vragen en dan krijg ik ruzie met mijn voorlichter". Zonder bezwaarschriften zou de flat dit voorjaar al kunnen worden gesloopt. Hij wil de sloop graag zien als een startschot voor de ontwikkelingen in het centrum. “De sloop van de Bakemaflat is het startschot voor de transformatie naar een centrum waar we allemaal trots op kunnen zijn.” De sloop van de Bakemaflat staat gepland voor dit voorjaar. Zonder beroepsprocedures wordt het gebied deze zomer al ingericht als horecaplein. De wethouder hoopt dat na de zomer kan worden gestart met de nieuwbouw.

Op de locatie rondom de Bakemaflat worden twee plannen gerealiseerd: een gebouw met 20 appartementen en een gebouw met negen appartementen. Op de begane grond (in de plint) is in beide gebouwen ruimte voor horeca en detailhandel. De gemeente verwacht dat twaalf van de in totaal 29 woningen worden verkocht voor een prijs van ongeveer 225.000 euro. Onder de twee gebouwen komt een ondergrondse parkeergarage. Het plan is kleinschaliger dan eerdere plannen voor deze locatie. Voor de nieuwe woningen hebben zich inmiddels al 360 geïnteresseerden gemeld.

De Bakemaflat wordt door veel erfgoedbeschermers gerekend tot de bijzondere wederopbouwarchitectuur uit de periode na 1945. Volgens Heemschut is architect Bakema beeldbepalend geweest met zijn ontwerpen van naoorlogse winkelgebieden. Als voorbeeld noemt de erfgoedvereniging de Lijnbaan in Rotterdam. De Bergense Bakemaflat kwam in 2005 al voor op een groslijst voor een mogelijke rijksmonumentenstatus. Toch lijkt het aantal Bergenaren dat de flat wil behouden in de minderheid: bij eerdere enquêtes was minstens tweederde voorstander van sloop. Volgens Wouter Hubers ziet Behoud Bouwkunst Bergen af van bezwarenprocedures, omdat de Bakemaflat al in erbarmelijke staat verkeert en de complete compositie zoals architect Bakema die in zijn ontwerp had bedoeld, in Bergen nooit volledig is gerealiseerd.
Pin It
Bekeken: 2237x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/