Dierenambulance Alkmaar laat via sociale media weten dat er niets aan de hand is met zwanen die felgele band om de nek hebben. De aangrenzende ambulancedienst was gebeld over een zwaan met zo'n band. Eenmaal ter plaatse wisten de hulpverleners niet om wat voor band het nou ging, maar er staat een code op. Google bracht uitsluitsel. Het gaat niet om dierenmishandeling, maar om het tellen en volgen van zwanen.

Mogelijk heeft de zwaan de band gekregen in de provincie Groningen, waar een zwanenwerkgroep al 40 jaar tellingen doet. Ze hebben al zo'n 25.000 zwanen geringd. Het voordeel van deze nekbanden is dat de code makkelijk te lezen is. "Ze zullen vast en zeker liever rondzwemmen zonder halsring maar we doen dit nu al heel lang en we merken geen enkel effect", vertelt werkgroeplid Jan Beekman aan RTV Drenthe. "Jonge zwanen die we ringen vliegen alle kanten op, naar het IJsselmeer, Denemarken, de Oostzee, het Lauwersmeer en ze komen terug om hier te broeden. Dat doen ze jaar in jaar uit en ze kunnen er wel zo'n 20 jaar mee worden. Maar er zijn veel mensen die het lelijk vinden."

De banden bieden een schat aan informatie over migratiepatronen, leeftijden, hoeveel jongen de zwanen krijgen en hoe het met de populatie in Nederland gaat. Zo blijkt dat er niet genoeg zwaantjes worden geboren. De belangrijkste bedreiging zijn volgens Beekman boeren en jagers. Agrariërs hebben last van zwanen en vernielen daarom hun nesten.

Vogelspotters kunnen hun steentje bijdragen aan het vergaren van informatie. Wie een zwaan ziet kan de bandcode en de locatie doorgeven via geese.org. Dan kunnen ze meteen zien waar het dier is geringd en daarna is gespot. (foto: DANK)
Pin It
Bekeken: 3787x
https://ee.itk.ac.id/data/