Naar aanleiding van de nieuwe uitbraak van H5 vogelgriep heeft Veiligheidsregio NHN adviezen gepubliceerd voor mensen die dode vogels vinden, die vermoedelijk mogelijk door vogelgriep zijn overleden. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn uitsluitend bereikbaar voor meldingen over dode wilde vogels. Meldingen over 'tamme' vogels zoals hobbykippen zijn voor de dierenarts.

Wie op een plek één of twee dode wilde eenden, zwanen of ganzen vindt, of minder dan 20 andere soorten wilde vogels, kan melding doen bij het DWHC via een online meldformulier. Wie op een plek meer dan twee dode eenden, zwanen of ganzen treft, wordt verzocht dit te melden bij het Landelijk meldpunt voor Dierziekten (045-5463188). Het veterinair incidententeam van de NVWA neemt daarna contact op.

De Veiligheidsregio stelt dat de vormen van vogelgriep in Nederland vrij onschadelijk zijn voor mensen, en dat honden en katten niet vatbaar lijken te zijn. Vanzelfsprekend is het wijs om vogelvlees voor consumptie goed te koken of te bakken. Eieren van besmette vogels zijn onschadelijk voor mensen. Meer informatie over ziekteverschijnselen bij mensen en vogels op rivm.nl.

Voor wie in contact is geweest met dode wilde vogels en zijn of haar kleding goed wil schoonmaken, verwijst de Veiligheidsregio naar de website van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden.
Pin It