De VVD in Bergen komt met een kandidatenlijst met veel nieuwe namen. Fractievoorzitter Meis de Jongh wordt de lijsttrekker bij de komende raadsverkiezingen. Arend-Jan van den Beld wil graag een tweede termijn als wethouder en is daarom als tweede zichtbaar op de kieslijst. Als derde volgt freelance trainer Liselotte Verwaayen uit Bergen. Zij is al jarenlang actief VVD-lid in ondersteunende functies en stelt zich nu voor het eerst zelf verkiesbaar als volksvertegenwoordiger. Verwaayen is ook actief in de beweging Premiere.nu, die zich inzet voor een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen op bestuurlijke posities. In Bergen lijkt dat gelukt: bij de eerste acht op de kandidatenlijst staan om en om een man en een vrouw.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 haalde de VVD drie van de 21 raadszetels. Jan Houtenbos, Cees Roem en Annemieke Born waren toen de gekozen VVD'ers. Nadat Jan Houtenbos wethouder werd, nam Arend Jan van den Beld zijn raadszetel over en werd fractievoorzitter. Jan Grondhout kwam in de gemeenteraad toen Jan Houtenbos als wethouder het veld moest ruimen en Arend Jan van den Beld diens opvolger werd. Meis de Jongh en Kees van Leijen stapten in 2019 over van Gemeentebelangen naar de VVD. Zo werd de VVD-fractie plots uitgebreid van drie naar vijf zetels. Meis de Jongh werd zelfs de nieuwe fractievoorzitter.

Cees Roem en Jan Grondhout willen in de nieuwe gemeenteraad niet terugkeren. Daardoor is de top-10 van de VVD-kieslijst gevuld met nieuwe namen. Op de vierde plek wordt het voor Kees van Leijen uit Schoorl spannend of hij direct herkozen wordt. Dat lukt alleen als de VVD in Bergen het beter doet dan in 2018. Op plek vijf vinden we het huidige VVD-commissielid Annabel Splinter uit Egmond, gevolgd door Flessenpost-columnist Rob van de Pas uit Bergen. De vierde vrouw op de lijst is Annemieke Born uit Bergen, die recent is teruggekeerd in de VVD-fractie na het plotselinge vertrek van Laura Hoogendonk. Daarachter is Fred van Leeuwarden uit Bergen de vierde verkiesbare man, te vinden op de achtste plek van de kieslijst. Commissielid Joost Vink uit Aagtdorp en Dirk Haarsma zijn ook beschikbaar voor een VVD-raadszetel bij een grote verkiezingswinst voor de liberalen.

Volgens lijsttrekker Meis de Jongh is er hard gewerkt om hele goede en nieuwe kandidaten op de lijst te krijgen: "Dat is gelukt. Alle dorpen zijn vertegenwoordigd. Het zijn no-nonsense mensen met hart voor het dorp. Noem ons maar de lokale liberalen". Ze denkt met dit VVD-team te kunnen bijdragen om het vertrouwen van een grote groep kiezers te winnen. Ook Arend Jan van den Beld demkt dat de nieuwe manier van besturen aanslaat, en beloond zal worden door de kiezers: "Ik weet hoe belangrijk het is om mensen te betrekken bij onze plannen. Dat geldt zeker voor de woningbouwplannen. Enerzijds wil je zo snel mogelijk huizen bijbouwen. Anderzijds moet je goed nadenken wat je daarvoor opgeeft. Zulke belangrijke vragen pak je samen op. We moeten elkaar vertrouwen geven en staan voor onze verantwoordelijkheid. Zoiets is spannend voor inwoners maar ook voor de politiek. Onze kandidaat-raadsleden zijn daar klaar voor en zullen zich ervoor hard maken.

Meis de Jongh wijst op de diversiteit op de lijst: "Veel van onze kandidaten zijn ondernemer of dragen stevige verantwoordelijkheden. Ze zijn oplossingsgericht. Ze denken in mogelijkheden. Dat geeft nieuwe energie. Zoiets is niet alleen goed voor de politiek maar ook voor onze dorpen." Van den Beld vult aan: "Het bijzondere van dit team is dat we uit zulke verschillende werelden komen. Sommigen van ons werken in de zorg, anderen in de horeca, het bedrijfsleven of zijn ondernemer. Bovendien hebben verschillende kandidaten een communicatie achtergrond of zijn coach. Zulke kwaliteiten zijn natuurlijk altijd welkom in de politiek".
Pin It