Lege winkelstraten en weinig klandizie zorgen voor steeds groter wordende zorgen om ondernemers. En ook om inwoners, die belangrijke sociale activiteiten steeds merkbaarder missen. De burgemeesters van Noord-Holland Noord hebben daarom donderdag gezamenlijk een brandbrief gestuurd naar het nieuwe kabinet: de huidige coronamaatregelen werken volgens hen niet meer veel langer.

De burgemeesters hebben de open brief opgesteld naar aanleiding van gesprekken met ondernemers, winkeliers, horeca en inwoners. "Covid is meer dan een gezondheidscrisis alleen geworden. De maatschappelijke impact van het virus en de maatregelen wordt op dit moment enorm gevoeld. Het draagvlak neemt af, onbegrip en boosheid nemen toe." Volgens de burgemeesters is er 'grote behoefte aan perspectief'. "Wij, de zestien burgemeesters van Noord-Holland Noord, pleiten daarom voor meer gereguleerde mogelijkheden en perspectief."

"Onze inwoners missen het theater, uit eten, de bioscoop, het winkelen, hun sport of andere sociale bezigheden. Dat geldt voor onze jongeren in het bijzonder. Winkeliers en (horeca)ondernemers staat het water aan de lippen. De economische en emotionele schade is groot. Het ontbreken van perspectief, het steeds weer teruggeworpen worden, weegt zwaar." De zestien burgemeesters vragen het kabinet om rekening te houden met de gemoedstoestand van hun inwoners en ondernemers. "Betrek het maatschappelijk beeld bij de maatregelen. Wij als burgemeesters van Noord-Holland Noord merken het dagelijks." Ze voegen hieraan toe dat ze draagvlak nodig hebben 'vanuit een bredere invalshoek dan de gezondheidscrisis alleen'. "Bied perspectief, voor een ieder. En zeker ook voor de detailhandel, de kleinere winkels, die het zo lastig hebben in de afgelopen tijd."

De burgemeesters laten weten ervoor te pleiten dat 'bij nieuw te nemen besluiten' het sociale leven veilig en gereguleerd mogelijk wordt. Ook hopen ze op voldoende financiële steun voor ondernemers die getroffen zijn door de lockdown. Naar alle waarschijnlijkheid wordt morgenavond tijdens de persconferentie door minister-president Mark Rutte bekendgemaakt dat mensen vanaf zaterdag op afspraak weer kunnen winkelen in niet-essentiële winkels. Dat meldt mediapartner NOS op basis van 'Haagse bronnen'. Ook zouden mensen bijvoorbeeld weer bij de kapper of andere contactberoepen terecht kunnen. Sportscholen gaan volgens de ingewijden ook weer open. Naar verluidt blijven de horeca en de cultuursector voorlopig dicht.
Pin It