Voor het eerst sinds april landde er woensdag weer een helikopter van ANWB Medical Air Assistance bij het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Een coronapatiënt moest worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Volgens Rinske de Wit van het Noordwest Ziekenhuis is het niet uitzonderlijk dat COVID-patiënten per helikopter worden overgebracht naar een ander ziekenhuis, "maar wel een tijd geleden." Het gebeurt alleen als de dichtstbijzijnde ziekenhuizen op dit moment geen plek hebben voor een patiënt uit een ander ziekenhuis en de patiënt daarom over langere afstand vervoerd moet worden.

"Het is een lange tijd geleden dat we een helikopter nodig hadden, omdat de aantallen daar geen aanleiding toe gaven", vertelt de woordvoerder van het Noordwest Ziekenhuisgroep, terwijl hij naast de opstijgende helikopter staat.

Binnen Noordwest (NWZ) worden op dit moment 51 Covid-patiënten verpleegd. Hiervan liggen 13 personen op de intensive care en 38 in de kliniek. Na de eerste coronagolf was het inzetten van een helikopter lange tijd niet nodig, laat NWZ-woordvoerder Job Leeuwerke weten aan mediapartner NH Nieuws. "Maar nu is het weer druk in het ziekenhuis, ook bij de covid-patiënten." Het ziekenhuis laat liever geen patiënten overbrengen naar andere ziekenhuizen, 'maar wat nodig is nodig'.

De helikopter wordt ingezet om het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen te spreiden, legt Leeuwerke uit. "We proberen elkaar binnen de zorg te helpen in Nederland. Zo kijken we naar waar patiënten terecht kunnen. Dat hangt af van de landelijke spreiding die er op dat moment is."

De helikopter landde op de speciale landingsplaats op een voormalig parkeerterrein achter het ziekenhuis. Na korte tijd vertrok deze weer met de patiënt. Volgens het Noordwest ziekenhuis neemt een ziekenhuis in Nijmegen de zorg voor de patiënt over.
Pin It
Bekeken: 3939x
https://ee.itk.ac.id/data/