Een nieuw persbericht van de gemeente Bergen, waarin de indruk wordt gewekt dat de gemeente Bergen minister Ollongren zover heeft gekregen om de Huisvestingswet op haar verzoek versneld aan te passen, valt opnieuw verkeerd in de Bergense gemeenteraad. VVD-raadslid Jan Grondhout noemt de voorstelling van zaken van het college misleidend: "Wat een gotspe." Grondhout krijgt bijval van onder meer Mariëlla van Kranenburg van Gemeentebelangen. Zij typeert het persbericht als 'zelffelicitaties'.

"Het is het verhaal van de muis en de olifant, waarbij de muis tegen de olifant zegt: 'wat stampen we lekker hè!?'”, reageert Grondhout. Hij was vorig jaar een van de eerste raadsleden die waarschuwde dat de voorgestelde doelgroepenverordening van de gemeente Bergen in strijd was met de Huisvestingswet. Die waarschuwing werd in de wind geslagen en op advies van wethouder Valkering werd de verordening aangenomen, met nipte meerderheid. Dat leidde ertoe dat de gemeente Bergen werd teruggefloten door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Alle bepalingen die voorrang regelen op de lokale woningmarkt voor eigen inwoners moeten uiterlijk dit jaar geschrapt uit de verordening, anders vernietigt het ministerie de hele verordening. Het gemeentelijk persbericht meldt dat die opdracht nu wordt uitgevoerd: 'in samenspraak met het ministerie'.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft na een evaluatie van de Huisvestingswet in 2020 nu enkele wetswijzigingen voorgesteld. Grondhout stoort zich eraan dat het college de indruk probeert te wekken dat het wetsvoorstel met de wijzigingen na een pleidooi van de gemeente Bergen tot stand is gekomen. "Dat hij (Valkering, red.) suggereert dat het aan Bergen te danken is dat de Huisvestingswet zal worden gewijzigd, maakt het er allemaal niet beter op. Want dat is flauwekul. Die voorgenomen wijziging werd ruim een jaar geleden al aangekondigd door de Minister," stelt Grondhout in een reactie op Facebook.

Het persbericht maakt ook melding van een pilot van het ministerie waaraan Bergen gaat deelnemen. In die pilot krijgen sociale koopwoningen voor tien jaar een vaste prijs van maximaal 325.000 euro plus inflatie. Bergen wil de woningen zo langere tijd betaalbaar houden, omdat ze niet tussentijds met grote winsten kunnen worden doorverkocht.

Volgens Grondhout is het misleidend als het college zo de indruk wil wekken dat eigen inwoners weer met voorrang een betaalbare woning in de gemeente kunnen krijgen, als straks de wet is aangepast. Hij wijst erop dat de bestaande mogelijkheden in de huidige Huisvestingswet al niet worden benut, omdat er regionale afspraken bestaan om geen voorrang te geven in deze regio aan de eigen inwoners van de gemeente. Grondhout kan zijn irritatie over de aangeschoten wethouder nauwelijks meer verhullen: "Het zou goed zijn als de wethouder in zijn communicatie het eerlijke verhaal vertelt, zoals hij tijdens zijn excuses aan raad en inwoners beloofde, in plaats van iedereen weer op het verkeerde been te zetten," stelt het kritische VVD-raadslid.

Ook de stelling in het persbericht dat de voorrang voor eigen inwoners straks na een wetswijziging weer in de Doelgroepenverordening kan terugkeren, wordt door hem bestreden. Hij krijgt daarbij bijval van Mareike Naumann, de deskundige op het gebied van volkshuisvesting die Grondhout vanaf het begin al bijstaat: "De Doelgroepenverordening is NIET de plek om de toewijzing aan ‘eigen inwoners’ te regelen. Nu niet en na de wetswijziging ook NIET.  De doelgroepenverordening zal dus ook NIET later weer aangepast gaan worden op dat punt." Naumann en Grondhout wijzen er bovendien op dat de Doelgroepenverordening in z’n geheel overbodig wordt met de invoering van de Omgevingswet, waarschijnlijk al in juli van 2022.

Wethouder Valkering kwam vorige maand in de politieke problemen omdat hij de raad en de inwoners op het verkeerde been had gezet rond de beloofde voorrang op de woningmarkt voor eigen inwoners, die nu niet mogelijk bleek. Hij overleefde een motie van wantrouwen maar kreeg wel een gele kaart van de gemeenteraad. Hij beloofde beterschap in de communicatie. Fractievoorzitter Solita Groen van GroenLinks denkt niet dat de wethouder dat al onder de knie heeft: "Wie nu na het lezen denkt dat de wet wordt aangepast voor de Bergense voorrangsregels, is opnieuw op het verkeerde been gezet. De 16e praten we erover verder in de raad."
Pin It
Bekeken: 2076x
https://ee.itk.ac.id/data/