Burgemeester Lars Voskuil van Bergen wil de gemeenteraad voorstellen om dinsdagavond het eerste half uur van de Algemene Raadscommissie over te doen tijdens de digitale raadsvergadering. Dat heeft de burgemeester maandag aan Duinstreek Centraal laten weten. Hij vindt het ongewenst dat de eerste agendapunten van de videovergadering afgelopen donderdag onverstaanbaar waren voor pers en publiek, en wil het op die manier repareren.

Afgelopen donderdag kreeg de gemeente Bergen het niet voor elkaar om de late raadsvergadering, die pas tegen 23:00 uur begon door een uitgelopen videovergadering van de Algemene Raadscommissie, uit te zenden via de website. Daarom moest de raadsvergadering worden verplaatst naar dinsdagavond. Bij de Algemene Raadscommissie ging het eerder die avond echter ook mis.

Het eerste half uur was de digitale vergadering niet te volgen voor pers en publiek. Volgens de griffier kwam dat door een verkeerd aangesloten stekkertje. Volgens de wet mag een raadsvergadering of commissievergadering dan niet doorgaan, maar de griffie koos ervoor om de vergadering voort te zetten, omdat de commissieleden elkaar wel konden horen. Daardoor bleef voor de digitale publieke tribune onduidelijk wat er werd besproken tijdens het vragenhalfuurtje en tijdens de bespreking van de overname van dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen.

Achteraf bleek in ieder geval GroenLinks vragen te hebben gesteld over de omgevingsvergunning voor Hotel Nassau in Bergen aan Zee. Bij de bespreking van de overname van het dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen bleek het nieuwste burgercommissielid Philip Garcia Hoogland zijn maidenspeech te hebben gehouden. Ook die bijdrage bleef een mysterie voor de volgers op de digitale publieke tribune.

Burgemeester Voskuil vindt het belangrijk dat de gemiste discussie van donderdagavond alsnog kan worden gevolgd door pers en publiek. De gemeente Bergen heeft bovendien advies ingewonnen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Vereniging van Griffiers. Beiden bevestigen dat de commissievergadering niet had mogen worden voortgezet en adviseren om de ontstane situatie te repareren. Hij zal de raad daarom voorstellen om het eerste deel van de Algemene Raadscommissie opnieuw te doen aan het begin van de raadsvergadering van dinsdag: "Ik kan het aan het begin van de raadsvergadering alleen voorstellen, de raadsleden gaan over hun eigen agenda en hebben daarin dus het laatste woord." Zijn verwachting is echter dat er dinsdagavond voldoende steun zal zijn om op deze manier te herstellen wat er donderdagavond mis ging.

Wat Voskuil betreft, worden digitale vergaderingen voortaan meteen geschorst als het opnieuw zou voorkomen dat het voor pers en publiek niet hoorbaar is wat door raads- of commissieleden wordt gezegd.
Pin It