De vergadering van de gemeenteraad van Bergen die donderdagavond in een digitale omgeving zou worden gehouden na de Algemene Raadscommissie, is afgeblazen nadat het niet mogelijk bleek om de vergadering via de website van de gemeente live uit te zenden. Daardoor was de vergadering niet te volgen voor pers en publiek. Volgens de wet mag een raadsvergadering of commissievergadering dan niet doorgaan.

De vergadering zou oorspronkelijk rond 21:30 uur beginnen, maar de digitale vergadering van de Algemene Raadscommissie, die om 19:30 uur was gestart, liep erg uit en werd pas rond 22:45 uur afgerond. Daarna kwam op de gemeentelijke website geen videoverbinding meer tot stand van de raadsvergadering. Er verscheen ook geen uitleg. Toen de griffier daarover na een half uur werd benaderd, kwam het antwoord dat 'Gemeenteoplossingen de uitzending niet kon starten. De raad is verdaagd naar dinsdag vanaf 19:30u'.

Bij de Algemene Raadscommissie waren ook al technische problemen. De eerste 25 minuten konden de commissieleden en collegeleden elkaar wel horen, maar werd er geen geluid doorgegeven op de website van de gemeente. Daardoor was de vergadering door pers en publiek niet te volgen en werd niet duidelijk wat er werd besproken tijdens het vragenhalfuurtje en tijdens de bespreking van de overname van dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen.

De griffie was op de hoogte van het probleem. Voor kijkers was lang te volgen wat een ambtenaar op zijn scherm probeerde om het op te lossen, maar de vergadering werd ondertussen niet geschorst. De audioverbinding kwam pas halverwege agendapunt 4 tot stand: 'er zat een stekkertje niet in de juiste poort. Het blijft helaas techniek'. Een verzoek om het eerste deel van de vergadering over te doen met een audioverbinding, werd terzijde gelegd: 'De mondelinge vragen worden niet opnieuw gesteld'.

Via een appje werden deelnemers aan de commissievergadering er kort na aanvang op gewezen dat het zonder audio niet te volgen was voor pers en publiek. Raadslid René Meijer van GroenLinks liet daarop weten dat een van de onderwerpen van het vragenhalfuurtje de omgevingsvergunning voor Hotel Nassau was. Naar verluidt was het een flinke aanval op het college. Andere onderwerpen van het vragenhalfuurtje, of de reactie van raadsleden op de overname van dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen blijven tot op heden onduidelijk.

Commissie- en raadsvergaderingen mogen sinds de coronapandemie via een videoverbinding worden gehouden dankzij de 'Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming'. Die stelt wel als eis dat de vergaderingen door de bevolking op afstand middels een live-verbinding moeten kunnen worden gevolgd. Daaraan voldeed de commissievergadering de eerste 25 minuten niet. De griffier werd tijdens de vergadering gewezen op de wettelijke vereisten maar negeerde de vraag van Duinstreek Centraal over de legitimiteit van de commissievergadering: 'We kwamen er pas later achter en wilden het agendapunt afmaken. We zijn blij dat het nu werkt'.
Pin It