In de serie 'Markante Alkmaarders' van KunstnetTV worden bijzondere Alkmaarse kunstenaars, culturele initiatieven en interessante ambachten in de schijnwerpers gezet. Deze maand is er bijzondere aandacht voor stadsuurwerkmaker Boris Stiensma, en zijn voorganger Peter Castricum.

Boris Stiensma is al meer dan 20 jaar stadsuurwerkmaker. KunstNetTV filmde hem op de Accijnstoren. Deze toren heeft weinig klokken, maar die komen wel uit de 17e eeuw. Boris vertelt over zijn werk en hoe je stadsuurwerkmaker wordt. Ook vertelt hij over zijn voorganger Peter Castricum, die van 1963 tot 2000 de stadsuurwerken onderhield.

Castricum is zelf ook te zien en te horen in de uitzending. Het jaar voordat hij de zorg voor de Alkmaarse stadsuurwerken overdroeg, had KunstNetTV hem geïnterviewd in de Waagtoren. Met veel liefde vertelde hij over het uurwerk en de klokken, en dat hij zelfs tegen ze praat. Stiensma doet dat niet, hij is daar naar eigen zeggen te nuchter voor.

In derde aflevering van Markante Alkmaarders zijn de interviews van Stiensma en Peter Castricum gemixt. De kijker krijgt zo inzicht in de verschillen in hun zienswijze en benadering.

'Markante Alkmaarders - De Stadsuurwerkmaker' is dagelijks bij Streekstad Centraal te zien vanaf 10:00 en 22:00 uur, en via kunstnet.tv.
Pin It