Op 't Oude Hof in Bergen is maandag begonnen met een flinke opknapbeurt van het landgoed. Het oorspronkelijke landgoed dateert uit 1652 en is nu een rijksmonument, maar heeft sindsdien flink aan oppervlakte moeten inboeten. Het gebied rondom de oude villa wordt nu op de schop genomen. Het werk duurt waarschijnlijk tot begin 2022.

De opknapbeurt is nodig omdat de oevers van de waterlopen zijn afgekalfd en veel bomen inmiddels scheef staan. De historische opzet dreigt zo langzaam maar zeker te verdwijnen. De gemeente brengt een beschoeiing aan langs de waterkanten zodat de vijvers hun oorspronkelijke grootte terug krijgen. Daarnaast worden er nieuwe bomen geplant volgens het originele ontwerp. Zo komen er langs de oprijlaan 45 nieuwe bomen. Om daarvoor plek te maken, moeten 23 oudere bomen plaats maken. De kap van die bomen begon maandag.

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden heeft het college van Bergen de plannen al vastgesteld. In 2020 werd de omgevingsvergunning aangevraagd, die vorig jaar onherroepelijk werd. Marjolein Themmen van Buro IJsvogel, dat ook betrokken was bij de planvorming, verbaast zich wel een beetje over de ophef die op Facebook ontstaat over de plannen. "Ze zijn al jaren bezig met de inspraak en participatie en hebben verschillende informatiebijeenkomsten gehouden. Daar kwam bijna niemand op af. Nu het werk begint, blijken veel mensen er iets van te vinden op Facebook. Daar verbaas ik me over."

Het hout van de bomen verdwijnt niet meteen uit Bergen. Themmen: "Bergense kunstenaars mogen hier stukjes hout uit komen zoeken, om daar weer wat moois mee te maken, zodat de lindes en de beuken die hier al jaren op mogen groeien, in Bergen blijven en een tweede leven krijgen als nieuw kunstwerk."
Pin It