Er komt een tijdelijke subsidieregeling professionele kunstenaars die woonachtig zijn in de gemeente Bergen. Het moet een stimulans zijn voor kunstenaars om zich na de coronaperiode weer te kunnen ontplooien. Voor elke kern in de gemeente is 30.000 euro beschikbaar. Uiterlijk 15 november moet de aanvraag bij de gemeente binnen zijn voor plannen in de periode februari-september volgend jaar.

Wethouder Antoine Tromp van Kunst en Cultuur is heel nieuwsgierig welke plannen worden ingediend: “Door corona hebben veel kunstenaars in de gemeente Bergen niet of beperkt hun activiteiten kunnen ontplooien of ontwikkelen. Ook de inwoners en bezoekers van gemeente Bergen hebben de kunst en cultuur enorm gemist. Deze regeling is bedoeld om kunstenaars een impuls te geven en het publiek weer in contact laten te komen met de kunst en maker. Dit maakt onze gemeente weer vitaal als culturele buitenplaats."

Professioneel kunstenaar Pauline Bakker uit Bergen reageert verheugd als ze hoort over de nieuwe subsidieregeling. "Het is goed om te zien dat het college erkent dat deze gemeente zijn aantrekkelijkheid te danken heeft aan het culturele klimaat, zoals het kunstenaarsdorp Bergen." Ze weet zelf niet of  ze er gebruik van zou maken, maar hoopt dat het veel kunstenaars weer stimuleert om nieuwe plannen te maken: "Bergen heeft zijn kunstenaars nodig."

De tijdelijke regeling wordt daarna opgevolgd door een andere subsidieregeling. Het vergt echter nog wat meer tijd om die op te zetten. Per kunstzinnige activiteit kan minimaal 1500 euro worden aangevraagd en maximaal 7.500 euro.

De subsidieregeling en het aanvraagformulier staan op bergen-nh.nl/makersloket.
Pin It