Atlete Jill Holterman uit Egmond aan den Hoef gaat definitief naar de Olympische Spelen in Tokyo. NOC*NSF heeft haar uitverkoren om Nederland te vertegenwoordigen op de marathon. Traditioneel staat die aan het einde van de Spelen op het programma. De vrouwen beginnen op zaterdag 7 augustus in het Sapporo Odori park in Japan aan hun 42,195 kilometer. De mannen volgen een dag later. Andrea Deelstra is de enige andere Nederlandse vrouw die het NOC*NSF heeft geselecteerd.

Op 18 april liep ze met een sensationeel persoonlijk record sneller dan de Nederlandse limiettijd voor de olympische marathon. Ze moest finishen binnen 2 uur, 28 minuten en 30 seconden. Ze hield uiteindelijk na 42,195 kilometer twaalf seconden over en verbeterde haar persoonlijk record uit december 2020 met ruim zes minuten. Tijdens dat marathondebuut voor haar in Valencia deed ze er toen 2 uur, 34 minuten en 52 seconden over.

Jill Holterman en Andrea Deelstra waren de enige twee Nederlandse vrouwen die de afgelopen maanden onder de olympische limiet wisten te lopen.

Bij de mannen liepen zes atleten de mannelijke limiet van 2.11,30. Abdi Nageeye was als snelste van het seizoen al zeker van een ticket naar Tokio. Choukoud (2.09,550 en Van Nunen (2.10,14) waren na hem de twee snelste Nederlanders. NOC*NSF heeft besloten om niet af te wijken van de seizoensranglijst. Björn Koreman en Frank Futselaar waren de twee andere atleten die voldeden aan alle eisen. De mannen lopen de marathon op 8 augustus.
Pin It