Het openbaar ministerie (OM) gaat de 52-jarige Eric van H. strafrechtelijk vervolgen voor ambtelijke corruptie. De voormalige topambtenaar zou in 2006 een hypotheek hebben afgesloten bij een projectontwikkelaar die hij kende vanuit zijn functie. Daarmee heeft hij volgens het OM een dienst en een gift aangenomen, terwijl hij had kunnen vermoeden dat de projectontwikkelaar iets van hem terug zou kunnen verlangen vanuit zijn functie als gemeenteambtenaar. Er is door meerdere mensen, onder wie betrokkenen van bovenstaande projecten, aangifte gedaan tegen Van H.

Het OM ziet de hypothecaire lening als een dienst en een gift omdat de man financieel voordeel heeft genoten van deze hypotheek. Zo was onder andere een lage rente afgesproken. Van H. was een belangrijke ambtenaar die verantwoordelijk was voor veel grote - maar ook omstreden - projecten in de gemeente Bergen. Zo was hij betrokken bij de plannen voor de herinrichting van het centrum van Bergen. Ook was hij de ambtelijke spin in het web bij de nieuwe sporthal in Egmond aan Zee, de nieuwe locatie van de gefuseerde Egmondse voetbalclubs en woningbouwlocatie Delversduin in Egmond aan den Hoef.

De vermeende misstanden werden door kritische inwoners rond de Facebookpagina Samen Bergen Verzetten aan de kaak gesteld. Zo publiceerde Fred Vos de documenten van het Kadaster met de aankoopgegevens van het huis dat Van H. kocht. Daaruit bleek dat hij in 2006 een bedrag van 165.000 euro had geleend bij een Alkmaarse projectontwikkelaar die ook bouwt in Bergen. "Het is een rentevrije en aflossingsvrije lening", volgens Vos. "Je bent op deze manier zo chantabel als wat."

De gemeente Bergen en de burgemeester namen de topambtenaar aanvankelijk in bescherming. Dat zette veel kwaad bloed. Uiteindelijk deed ook de gemeente Bergen aangifte tegen Van H. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.
Pin It
Bekeken: 899x