Jill Holterman uit Egmond aan den Hoef moet zondag acht keer heel snel over de startbaan rennen van Twente Airport om kans te maken op een startticket voor de Olympische marathon in Tokyo. Twente Airport dient zondag als een ietwat desolaat decor voor een marathon. 32 atletische mannen en 19 vrouwen lopen op het afgesloten vliegveld bij Enschede een wedstrijd over 42,195 kilometer. Onder hen drie mannen en drie vrouwen uit Nederland, waaronder Jill Holterman, die pogen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio deze zomer.

De zogenoemde NN Mission Marathon is uitsluitend bedoeld om Europese atleten de kans te geven de olympische limiet te lopen. Twente Airport is het alternatief voor Hamburg, waar afgelopen weekend eigenlijk bepaald had moeten worden welke atleten mochten hopen op deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo. Wegens corona werd die marathon afgeblazen. Dat dreef de hardlopers uit Duitsland naar Twente, waar het afgelegen vliegveld lag te lonken als alternatieve locatie. Het parcours is inmiddels uitgezet; de atleten lopen acht keer een ronde van 5 kilometer en dan nog een aparte strook van ongeveer 1 kilometer naar start en finish. Acht keer rennen ze over de kaarsrechte landingsbaan.

Het is dringen bij zowel de mannen als de vrouwen. Sportkoepel NOC*NSF mag namens Nederland maar drie mannen en drie vrouwen afvaardigen naar de Olympische marathon in Tokyo. Die is als vanouds gepland op de slotdag van de Olympische Spelen, op 8 augustus. Bij de vrouwen willen Ruth van der Meijden, Bo Ummels en Jill Holterman zich bij Andrea Deelstra voegen, de enige Nederlandse vrouw die tot dusver onder de limiettijd van 2.28.30 wist te lopen. Voor alle drie geldt dat ze een dik persoonlijk record moeten realiseren, want geen van hen liep de 42,195 kilometer al eens onder de 2.30. In december debuteerde Holterman op de marathon met een mooie tijd van 2 uur, 34 minuten en 52 seconden. Volgens haar eigen opbouwschema moet dat nu ruim zes minuten sneller kunnen.

Vijf mannelijke atleten voldeden al aan de Olympische limiet. Michel Butter uit Castricum is samen met Roy Hoornweg en Mohamed Ali het Nederlandse deelnemersveld bij de mannen van het drietal dat in Twente de rondjes op de luchthaven loopt en elk ook in aanmerking willen komen voor hetzelfde startbewijs voor de olympische marathon.

Van dit drietal loopt, is Butter de bekendste. Hij liep 2.09.58 als beste tijd en miste in 2016 op 8 seconden de limiet voor de Spelen in Rio. De atleet uit Castricum was eigenlijk al gestopt, maar grijpt nu toch de kans aan om alsnog olympische deelname af te dwingen. Daarmee heeft de partner van Jill Holterman Ronald Schroër er een concurrent bij. Hij wil zich ook plaatsen voor de Olympische Spelen, maar dan moet hij ministens 4,5 minuut sneller lopen dan zijn persoonlijk record, dat uit 2019 stamt. Schroër heeft geen startbewijs bemachtigd voor de Mission Marathon op Twente Airport.

De Atletiekunie zal begin juni bij de mannen en de vrouwen de drie gelukkigen aanwijzen. (foto: Twente Airport by Ebelien, CC BY 2.0)Pin It