De gemeente Bergen hoeft geen Lidl te dulden aan het Plein in Bergen. De bestuursrechter in Haarlem heeft alle beroepen tegen het besluit van het college om er geen Lidl toe te staan. Daarmee blijft de afwijzing van de vergunning in stand en kan de Lidl, voorlopig, geen supermarkt beginnen in het centrum van Bergen.

De supermarktketen heeft de voormalige ABN AMRO-locatie op het Plein gekocht om op deze plek een supermarkt te beginnen. Tegen de komst van de discounter naar het centrum van Bergen bestaat veel weerstand. De gemeente Bergen wil het niet. Bergen en de Lidl belandden in een kat-en-muisspel, waarbij de een steeds probeert de ander te slim af te zijn.

Wethouder Klaas Valkering: “De Lidl heeft geprobeerd de gemeente te vlug af te zijn door snel voordat een nieuw bestemmingsplan was vastgesteld, nog een vergunning aan te vragen. Er is echter geen draagvlak voor of behoefte aan een vierde supermarkt in het centrum van Bergen. Daarom is de aanvraag geweigerd. Het is fijn dat de rechtbank bevestigt dat die weigering rechtmatig was.”

Volgens de wethouder spelen in heel Nederland gemeenten en supermarkten een kat-en-muisspel rond beschikbare locaties. “Kapitaalkrachtige supermarkten kopen vaak op de bonnefooi panden op in de hoop een maas binnen de gemeentelijke regelgeving te vinden. In Bergen probeerde de Lidl hetzelfde door nog snel een vergunning aan te vragen voor de gemeente beleid had aangenomen. De bestuursrechter zet daar nu een streep door.“

Volgens het huidige bestemmingsplan in het centrum van Bergen is het mogelijk om in veel panden een supermarkt te vestigen. Als een ontwikkelaar of eigenaar hiervoor een plan indient, zou de gemeente daarmee moeten instemmen. Doordat de gemeenteraad in mei 2019 en vorig jaar september een voorbereidingsbesluit nam, is daar een stokje voor gestoken.

Een voorbereidingsbesluit geldt in principe voor één jaar. Daarna moet er een nieuw bestemmingsplan liggen voor het gebied. Volgens de gemeente Bergen is dit bestemmingsplan al bijna klaar en wordt het voor de zomer aan de gemeenteraad voorgelegd.

Pin It