De helft van de groencertificaten die kunnen worden gekocht bij de windenergie uit het nieuwe offshore windpark Hollandse Kust Noord,  zijn opgekocht door de Amerikaanse retailgigant Amazon. Dat windpark wordt de komende jaren gebouwd voor de kust tussen Egmond en Callantsoog. Het park moet volgens eigenaar Crosswind, een consortium van Shell en Eneco, vanaf 2023 gereed zijn om energie te leveren.

Hollands Kust Noord zal bestaan uit 69 grote windturbines, die gezamenlijk een capaciteit van ongeveer 759 megawatt hebben. Amazon koopt respectievelijk 250 megawatt en 130 megawatt bij Shell en Eneco. De deal start vanaf 2024, meldt Shell.

Onbekend is welk bedrag met de deal is gemoeid. Amazon claimt dat het de grootste koper van groene stroom ter wereld is. Het bedrijf wil naar eigen zeggen in 2025 exclusief duurzame energie gebruiken en in 2040 CO₂-neutraal opereren. De retailgigant is een grote stroomverbruiker door de vele datacenters wereldwijd. Amazon wil de duurzame energie gaan gebruiken voor zijn werkzaamheden in Europa.

Volgens het Financieel Dagblad en de NOS gaat Amazon de stroom niet daadwerkelijk zelf gebruiken. Het bedrijf heeft momenteel geen datacenters in Nederland. Het FD stelt dat dit een 'virtuele stroomdeal' betreft, waarbij het bedrijf duurzame energie inkoopt om fossiele stroom die het elders in Europa gebruikt te 'vergroenen'. De stroom die Amazon opkoopt kan vervolgens verhandeld worden op de energiebeurs, schrijft het medium.

De huidige windparken bij Egmond zijn vanaf 10 kilometer afstand van het strand te zien. Deze kunnen circa 228 Megawatt opwekken. (Foto's: © Ad Meskens / Harm Joris ten Napel. Illustratie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Pin It
Bekeken: 1459x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/