De beoogde invoering van een avondklok heeft voor sporters grote gevolgen. Het wordt volgens Robin Korving, atletiektrainer bij Hera in Heerhugowaard, veel gepuzzel. "Het gooit de trainingen behoorlijk in de war", stelt de Alkmaarder. De zware maatregel is voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Korving is oud-topsporter en in deze periode drie keer per week te vinden op de baan waar hij zelf ooit begon. De nog altijd Nederlands recordhouder 110 m horden ontfermt zich over jeugdgroepen en een talentvolle sprint-hordengroep. Ook dinsdagavond, ondanks het slechte weer. "Een goed deel van deze groep zit in de nationale top. Sommigen zijn in hun leeftijdscategorie Nederlands kampioen geworden. Ze trainen veel en dan vaak in de avond".

Aanvankelijk was er sprake van een avondklok vanaf 20:00 uur, maar 20:30 uur is volgens Korving ook nog een 'hoop gedoe'. Zelf is hij behoorlijk flexibel, maar dat geldt niet voor iedereen. "Andere trainers zitten ook met werk natuurlijk. Je hebt ook te maken met ouders die hun kinderen moeten brengen. En dan zijn er nog de volwassen sporters. Daar zijn er al een tijdje veel minder van op de baan.  Ik ben er dan ook niet blij mee", zegt Korving die zelf achteraf nog een half uur naar Alkmaar moet fietsen.

Sportkoepel NOC-NSF en de KNVB hebben ook hun zorgen geuit. Een avondklok vanaf 20:30 uur  legt volgens de bonden de breedtesport voor een groot deel stil en ze pleiten dan ook voor ingang om 22:30 uur. NOC-NSF directeur Gerard Dielessen: "Juist in deze lockdown-periode levert een actieve gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving. De avondklok kan een grote impact op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving hebben, ook op de lange termijn."

Korving snapt er ook niet veel van. "Je prakt eigenlijk de hele dag in elkaar. Iedereen moet hetzelfde doen in minder uren. Eerder zagen we juist verruiming van openingstijden bij supermarkten bijvoorbeeld, nu gaan we alles in elkaar duwen. En we zijn al de klos want we mogen niet binnen trainen. Er blijft vrij weinig over op deze manier."
Pin It